Hopp til hovedinnholdet
5 min

Hedrer den rutede kokeboken

Jan Ivar Nykvist kan takke matlegenden Ingrid Espelid Hovig for at han har blitt en prisvinnende grillmester og kokk. Nå er han aktuell med Sulten - inspirert av Hovigs klassiske kokebok.
Foto & videoMats Dreyer
TekstBerit Rødstøl
Hedrer den rutede kokeboken

Han var bare to år gammel og hang i morens bukseben på kjøkkenet da Ingrid Espelid Hovig ga ut Den rutete kokeboken for første gang i 1982. Seinere satt han klistret til skjermen når Fjernsynskjøkkenet med matlegenden ble sendt på NRK. – Ingrid Espelid Hovig var med på å gjøre Norge til en matnasjon, men det er en stund siden den klassiske kokeboken hennes kom ut. Jeg synes derfor det er på tide med en oppdatert versjon av klassikeren som finnes rundt i de fleste norske hjem, sier Jan Ivar.

Jan Ivar Nykvist er kokk, matstylist og fire ganger Norgesmester i grilling. Han driver Oktopus Studio sammen med fotograf Mats Dreyer og står bak bloggen www.matenvideler.no.

Jan Ivar har utgitt tilsammen fire kokebøker. GLØD (2015) Maten vi deler (2017) Sunt på grillen (2019) og Sulten (2022)

Den nye kokeboken Sulten, den store norske steg for steg-kokeboka er skrevet for alle som liker å lage mat. Både de som er usikre på kjøkkenet, og som trenger veiledende oppskrifter og bilder, men også for de mer erfarne. Jan Ivar har tatt for seg de 230 oppskriftene som nordmenn søker mest på i Google. Målet er at boka skal overta for søkemotoren i årene som kommer. – Når du søker etter oppskrifter på nettet har du ikke noen garanti for at du finner frem til den beste oppskriften. Ofte tar man den som ligger øverst. Jeg tror derfor flere og flere setter pris på en fysisk kokebok, så slipper man å ha mobilen på kjøkkenet. Målet mitt er å gi folk oppskriftene de leter etter, samlet på ett sted. Men jeg vil også at de skal finne retter de vil lykkes med.


Sulten - den store norske steg for steg-kokeboka

Av Jan Ivar Nykvist og Mats Dreyer

Sulten er boken for som har lyst til å lage supergod mat og lære kjøkkenets grunnteknikker og metoder samtidig. En grunnbok som viser deg hvordan: steg for steg!

– Hva skal til for å bli en god hobbykokk?

– Det viktigste er å starte i riktig ende. Lær deg grunnteknikkene og smakene før du begir deg ut på de litt mer avanserte rettene. Ved å lære deg hvordan du fileterer en fisk, lager en kraft eller en hvit saus, så er det uendelige muligheter til å utvikle nye retter som imponerer. Og når du har lært deg grunnteknikkene, så må du ikke være redd for å prøve, feile og lære. Et av målene med Sulten er å vekke til live hobbykokkene som ikke vet at de elsker kjøkkenets mange gleder og muligheter enda ...

Få gratis oppskrift på Blåskjell i grønn curry lenger nede i artikkelen.

Lag mat med kjærlighet

Jan Ivar driver fotostudioet Oktopus sammen med kompanjong og fotograf Mats Dreyer. Der styler de og tar bilder av mat hver eneste dag. I tillegg har de begynt å lage keramikk, som de bruker på egne matbilder. Men selv om hverdagen så til grader er fylt av mat, blir ikke kokken lei. Han reiser mye og planlegger ofte ferien ut fra hvor han har lyst til å spise. Jan Ivar spiser ofte ute og trekker fram restaurant Rest som en favorittrestaurant i Oslo.


– Tør andre å invitere deg på middag?

– Kokker er nok de enkleste å invitere på middag. Vi er glade for å bli invitert, og for å få servert mat. Det trenger ikke være 7-retters middag. Det kan like godt være hjemmelaget pizza, en enkel pastarett eller en god gryte. Jeg er glad i enkel og rustikk mat. En god gryte som har kokt i flere timer kan være noe av det beste som finnes. Det viktigste å tenke på når man skal invitere noen på middag, enten de er kokker, naboer eller svigerforeldre er at maten er laget med kjærlighet!

Jan Ivar Nykvist er aktuell med steg for steg- kokeboka Sulten.
Jan Ivar Nykvist er aktuell med steg for steg- kokeboka Sulten.

– Du er tre ganger norgesmester i grilling. Har du nå satt grillen på hylla?

– Grillen vil nok aldri settes på hylla. Men etter flere år som «grillkokk» der jeg blant annet har gitt ut to grillbøker, har jeg lyst til å vise at jeg kan mer enn å grille. Grilling er jo et ganske smalt fagfelt, selv om mange nordmenn elsker å grille. Men Sulten, den store norske steg for steg-kokeboka har jeg lyst til å få flere til å bli interessert i matlaging. Jeg vil at flere skal lage mat fra bunnen, og lære seg nye ting på kjøkkenet. Og hvis man er litt usikker, så viser jeg hvordan rettene skal se ut underveis, hvor mye kjøttet skal brunes og hvor smått grønnsakene skal kuttes.


– Hvilken ingrediens ville du ikke ha klart deg uten? 

– Det er nesten umulig å velge kun én ingrediens. Dette er så vanskelig at jeg først i boka har en egen tekst om råvarer og smak. Men hvis jeg skal trekke frem noen ingredienser, så må jeg velge salt og sitron. Når man skal lage mat, så må man alltid smake på maten man skal servere – alltid. Da er det viktig å finne en balanse med nok salt og nok syre. Hvis du synes en rett smaker for lite, så er sjansene store for at du har tilsatt for lite salt. Og hvis du synes retten er for tam, så er sjansen stor for at litt sitronsaft gjør underverk. Salt hever smaken også i de fleste desserter og i hvetedeig.

Favorittoppskrift i boka: I Sulten er det 230 oppskrifter og 900 bilder, så det er vanskelig å trekke frem bare én. Men jeg må gå for oppskriften på hvetedeig, som gir helt fantastiske boller. Og det beste med den oppskriften er at grunnoppskriften kan brukes til å lage både boller, kanelboller, skolebrød og blåbærdrøm.

Kokkeforbilde: Det er mange, men hvis jeg skal trekke frem to, så er den nok Ingrid Espelid Hovig og Eivind Hellstrøm. Han gjorde det franske kjøkken kjent i Norge, og som nok har økt matinteressen i Norge, og ikke minst satt fokus på kunnskap, teknikker og gode råvarer.

Favorittrestaurant i Oslo: Restaurant Rest er favoritten. De bruker hele dyret og varer som er utgått på dato slik at det blir no waste. I tillegg har de ekstremt flinke kokker

Missing alt text

Blåskjell green curry

Dette er retten for deg som liker blåskjell og vil ha en litt mer spennende variant enn hvitvinsdampede blåskjell.

INGREDIENSER

1 kg blåskjell
1 sjalottløk
1 ss smaksnøytral olje (f.eks. raps- eller solsikkeolje)
2 ss green curry paste
2 dl kokosmelk
en håndfull frisk koriander
1 lime

Oppskrift på blåskjell i green curry.

Rens blåskjellene . Finhakk sjalottløken og korianderen.

Missing alt text

Fres sjalottløken i olje i en kjele under omrøring i 1 minutt. Tilsett green curry paste og stek i ytterligere 1 minutt.

Missing alt text

Ha blåskjellene og kokosmelken i kjelen. Sett på lokk og la dampe i ca. 3 minutter til blå- skjellene åpner seg. Hold på lokket og rist lett på kjelen halvveis. Press over limesaft og strø over koriander før servering.

Sunt på grillen

Av Jan Ivar Nykvist

Grilling betyr ikke nødvendigvis bare pølser, hamburgere og store kjøttstykker. Her er inspirerende oppskrifter på alt det andre man kan legge på grillen: enkelt, smakfullt - og sunt!

Kjøp boken

Maten vi deler

Av Jan Ivar Nykvist

Lyst til å invitere venner på middag, her har du oppskriften både til maten og drikken! Det finnes vel knapt noe hyggeligere enn å invitere venner til et måltid. Det behøver slett ikke være en treretters middag, men det er gøy å invitere på noe som gjestene dine elsker.

Kjøp boken