Nyttige tips fra Fattig student
– Folk ler litt av meg når jeg sier det, men jeg føler meg litt som en veteran og studentmor, som sitter her i min egen leilighet og råder andre til å lese kontrakten nøye før signering og sjekke at du faktisk får den lønna du skal ha i deltidsjobben din. For denne boka er rett og slett basert på alle smellene jeg selv gikk på som student.
Karen fra Flekkefjord har blitt 24 år, men har tross sin unge alder rukket mer enn de fleste. I tillegg til å være en vellykket influenser og foredragsholder, har hun fått sitt eget programkonsept på VG TV, og er en suksessfull gründer som i fjor lanserte mat-appen Sulten. Hun brenner for folkehelse og bærekraft og er nå aktuell med sin andre bok, som hun kaller en slags håndbok for studenter.
Vi sitter ved hjemmekontoret- stuebordet til Karen i leiligheten på Tøyen med hver vår umake kaffekopp. For på kjøkkenet til Karen finnes det nesten ingen like kopper, skåler eller tallerkener. Hun har heller ingenting av dette i hvitt. Karen forteller at det stammer fra da hun bodde i kollektiv og bare trengte en av hver. Da hun begynte å fotografere for å legge ut bilder av mat på Instagram oppdaget hun at maten ikke ble fullt så lekker på hvit bakgrunn. Da gikk turen til Nille hvor hun måtte gjøre innhogg i det stramme budsjettet ved å først kjøpe en blå tallerken og deretter en med prikker på. Og sånn har det fortsatt, fra Bergen til Tøyen.
– Jeg synes det er fint. Det gjør også at tingene får mer verdi på en måte. Og jeg tror at om jeg hadde hatt seks like kaffekopper ville jeg hatt større behov for å skifte dem ut etter en stund. Nå har jeg så mye forskjellig at hvis jeg går lei av en favorittkopp, så bruker jeg en annen en stund, sier hun og smiler hun lurt.
Karen har nylig kommet tilbake til hovedstaden etter en sommer sammen med familie og venner hjemme i Flekkefjord. Som travel og relativt fersk gründer innrømmer hun at fullstendig fri har det ikke blitt, men at hun har hentet med seg masse inspirasjon tilbake til storbyen.
– Når jeg føler meg litt lat og lite kreativ er det om å gjøre å ta seg tid til å kjede seg. Det er da de gode ideene dukker opp. Noe av det beste var å få litt fri fra å lage mat selv, og bare nyte maten som svigermor serverte. Det ga meg masse inspirasjon og lyst til å dra tilbake til Oslo og lage disse rettene.
Karen forteller at drømmen om egen leilighet ble realisert i koronatiden, med oppspart kapital fra suksessen med den første boka. Det var på hjemmekontoret at arbeidet med oppfølgeren startet da koronaen slo til for fullt. Men da forlaget først luftet tanken om å lage en oppfølger var Karen i utgangspunktet skeptisk til ideen.
– Jeg hadde egentlig ingen planer om å skrive flere bøker, og tenkte at jeg umulig kan klare å toppe den første suksessen. Jeg hadde også startet arbeidet med å lage SULTEN-appen, som på en måte vil bli kokeboka mi for alltid. Men samtidig hadde jeg en idé om at det er så mye annet jeg hadde lært gjennom min studietid. Da landet stengte ned hadde jeg plutselig både færre foredrag og samarbeidspartnere, noe som frigjorde tid til å skrive. Så da ble det ny bok i stedet.
Mange har nok forventet seg enda flere oppskrifter fra Karen. Men i stedet er det livslærdom hun vil dele med de unge lovende. Denne gang gir hun tips til alt fra styring av egen økonomi til takling av eksamensnerver. Det er en morsom og mer personlig bok hvor leseren også blir mer kjent med jenta bak Fattig Student. Hun deler flere bilder og forteller personlige anekdoter om alt fra hverdagen som arbeidssøkende student i Bergen til boligjakt med kjæresten i Oslo.
For selv om hun har blitt en kjent influenser og har mange tusen følgere på sosiale medier har hun vært tilbakeholden med å dele for mye av seg selv. Hun forteller at denne gang har hun bare skrevet i vei og kost seg med skriveprosessen, og nesten klart å glemme at folk faktisk skal lese det hun skriver. Det har gjort at hun er litt ekstra nervøs før lanseringen.
– Min største frykt var at ingen skulle finne dette underholdene og morsomt. Jeg er veldig åpen og personlig i denne boken, mye mer enn jeg noen gang har vært tidligere. Heldigvis har jeg fått mange positive tilbakemeldinger om at folk synes det både er underholdende og morsomt, og det er godt å høre.
Selv om bok to er mer en håndbok enn en kokebok, så er det underliggende budskapet fortsatt bærekraft og folkehelse i praksis. Karen mener at vi på en måte har hoppet over en generasjon når det kommer til den gamle husmannskosten. Selv er hun oppfostret på Toro, mens mormoren er oppvokst på gård og kan vri og vende på hver ingrediens. Det er mormorens kunnskaper Karen har i tankene når hun snakker om modernisering av gamle måter å leve på og kunne leve mer bærekraftig.
– Jeg tror ikke det er riktig å heve pekefingeren for å skape endring. Det er ikke nødvendigvis sånn at jeg fremhever det hver gang jeg nevner noe som er bærekraftig. Jeg velger heller å si at det som er bra for lommeboka også er bra for miljøet. Det er enkle grep som også har et større perspektiv. Jeg tror vi mennesker er såpass enkle at ja, vi blir gjerne med på en dugnad, men det må på en måte være noe igjen til oss selv for at vi skal gidde å gjøre det
Fattig student på egne bein - håndbok for studenter og andre nybegynnere i voksenlivet
Å begynne å studere betyr for de fleste å flytte hjemmefra og skulle bo for seg selv for første gang. Enten du ender opp i kollektiv eller på studenthybel, så skal du nå stå på egne bein - ha kontroll på økonomien, lage mat selv, etablere gode arbeidsvaner, få nye venner - kort sagt: fikse alt det som alle voksne rundt deg tilsynelatende har kontroll på.
Fattig student
Hva gjør man hvis man er student og har mer lyst til å bruke penger på å være sosial enn på husleie og mat? Karen Elene Thorsen tok utfordringen på alvor og oppdaget fort at det var mye å spare på matbudsjettet ved å skrive handlelister, eksperimentere med billige basisingredienser og planlegge for en uke om gangen. Resultatet: halverte matutgifter, variert kosthold - og null matsvinn!