Danmarks bestselgende krimkonge er tilbake!
- Jeg elsker og fascineres av hemmeligheter. Hemmelighetene til en person er, etter min mening, 85 prosent av personen. Vi sitter alle på de hemmelighetene vi ikke ønsker å dele med noen; de hemmelighetene som former hvem vi er og hvorfor vi gjør som vi gjør. Så håper vi at noen vil komme og dele hemmelighetene sine med oss, slik at vi får et større innblikk i menneskene rundt oss. Hemmelighetene til Karjak utvikler seg voldsomt i denne boken, og kommer til å bli helt sentrale i neste bok, forteller han.
Den bestselgende krimserien om Avdeling Q har tatt verden med storm, og Jussi har i skrivende stund solgt over 16 millioner bøker over hele verden. Bøkene ble planlagt tidlig 2000-tallet, og har tatt stjerneforfatteren 17 år og skrive. Den niende, og nest siste boken i serien «Natriumklorid» er allerede en favoritt blant både lesere og anmeldere.
Natriumklorid
Nr 9. i Avdeling Q serien!
- Målet mitt som forfatter et at bøkene mine skal være helt umulig å legge fra seg. Selv sent på kvelden, når det er forbi leggetiden din og du vet at du skal tidlig på jobb dagen etterpå så skal du ikke klare å legge bøkene mine fra deg. Derfor skriver jeg cliff-hangers, og fører leseren videre med bestialske detaljer og litt humor her og der. Sjefen din er kanskje ikke fornøyd for at du kommer trøtt på jobb dagen etter – men du har fått en god leseropplevelse, ler han.
En rød tråd gjennom bøkene hans handler om dette med misbruk av makt, og bøkene hans havner i en utradisjonell kategori der krim-historiene får et politisk preg.
- Temaene i bøkene mine er allmenn kjent; hva skal vi gjøre med urettferdighet? Det handler om moral og etikk. Vi ser ofte ting i livene våre som vi vet er galt, men vi gjør ingenting med det, fordi vi tenker «det har ikke jeg noe med». Det er en helt utrolig tilfredsstillelse å kunne skrive historier der karakterene gjør noe med det.
- Jeg får så ofte spørsmålet om jeg henter inspirasjon fra menneskene i livet mitt, eller virkelige hendelser – og svaret på det er et soleklart nei. Fordi jeg ønsker å være fri. Men jeg syns det er veldig interessant å se på tendenser i samfunnet, og hvordan vi oppfører oss og utvikler oss, forteller han ivrig.
Misbruk av makt er det sentrale temaet i hele serien, og har bergtatt hele verden. Serien baserer seg på avdeling Q, en oppdiktet avdeling i det danske politiet. Her møter vi etterforsker Carl Mørck, Assad og sekretæren Rose. Bøkene oser av satire, ironi og groteske detaljer – noe som har gjort bøkene til Danmarks mest solgte krimserie noensinne.
- Det plager meg ofte at mennesker ikke oppfører seg bra. Jeg er ikke moralsk på en tradisjonell måte, jeg er en tidligere rockestjerne. Men det plager meg når folk ikke behandler andre mennesker med respekt. Gambling er ikke lenger ulovlig i Danmark, og det å skape en plattform der hensikten er at mennesker skal tape alle pengene sine er ikke greit for meg. Det samme gjelder reality-programmer og sånt; at vi som samfunn tilber de menneskene som lever helt på kanten av hvordan det er greit å oppføre seg, og hvordan man skal behandle andre. Så i bøkene mine straffer jeg dem, og jeg elsker det, ler han.
Jussi Adler-Olsen (f. 1950) er tidligere forlagsdirektør, sjefsredaktør og filmkomponist. Han har gjort stor suksess verden over med bøkene om Carl Mørck og Avdeling Q, som har solgt over 20 millioner eksemplarer. Han er blitt tildelt en rekke internasjonale priser for serien, som utgis i 42 land.
Jeg ønsker å vekke en bevissthet
På hjemmebane er Jussi en travel mann. Han bor med kona si, og bruker mye tid med sønnen og barnebarna sine. Sønnen er enebarn, og det er nå tydelig at Jussi har brukt like mye tid på å innprente en bevissthet hos sønnen sin, som han har i bøkene sine;
- Jeg har forsøkt etter beste mening å oppdra sønnen min til å bli et godt menneske, som har medfølelse og moral. Jeg ser nå at jeg kanskje har tatt i litt for hardt. Han er idag 32 år, og han klarer ikke å gå forbi en tigger på gata uten å gi fra seg ting han har. Han bruker så mye tid på å bekymre seg og tenke på alle urettferdighetene i verden, at jeg ser nå at det er blitt litt for mye, sier han. Men jeg ønsker å lære leserne mine den samme bevisste tankegangen.
Kan man som leser bli såpass påvirket av bøker, at vi endrer permanent tankegangen vår i etterkant?
- Jeg har ingen ambisjoner om at bøkene mine kommer til å endre tankemønstre, men jeg håper at leseren kanskje sitter igjen med nye perspektiver, og at de kanskje også blir mer bevisst enn de har vært tidligere, sier han.
Jussi var tidligere redaktør, og jobbet seg selv til døde. Med nye deadlines hver eneste dag var hverdagen preget av stress og uro. Det var kona hans som foreslo at han skulle skrive. Hun oppfordret han til å følge drømmen, uansett hva det kom til å koste familien.
-Hun er min største støttespiller, forteller han med et varmt smil.
Og slik ble det at Jussi ble en verdenskjent forfatter. Avdeling Q serien består nå av 9 bøker, den siste er planlagt å utgis i Norge våren 2023.
- Bøkene mine skal bli en sirkel, så slutten på den siste boken må komme tilbake til den første, jeg bare visste ikke hvordan. Helt til for to år siden; jeg våknet opp en sommerdag og den siste setningen i den siste boken kom til meg som en åpenbaring. Jeg har aldri vært så lettet i mitt liv, ler han.
Bøkene er nå blitt filmatisert, og verden holder pusten til den siste boken avslutter den nervepirrende og absurde krimserien. Forventningene er skyhøye, men Jussi tar det med en knusende ro; forventningene andre har til han, kommer aldri til å være høyere enn forventningene han har til seg selv;
- Det viktigste for meg er å være original. Jeg skal skrive historier leseren aldri har sett maken til. Derfor leser jeg ikke andre forfattere, og jeg har ikke lest krim siden 2007. Etter bok nummer 5 «Marko effekten» leste jeg en anmeldelse der de sammenliknet boken min med historien om «Oliver Twist». Det første jeg tenkte var «Å nei.» fordi Oliver Twist er min favoritt historie gjennom tidene; jeg hadde latt meg inspirere uten å være klar over det selv. Derfor leser jeg ingenting.
I tillegg til å være humoristisk og absurd, har også bokserien en stor fordel som river leseren med i fortellingen; Jussi vet nøyaktig hvilke detaljer som må være med, og hva som skal være opp til leseren selv å skape;
- Det viktigste for meg er at leseren skal få rom til å være med å skape historien. Hun skal kunne skape karakterer, se dem for seg og fantasere om de ulike hendelsene og stedene i boken, uten at jeg mater henne med detaljer. Jeg lar leseren være en medforfatter, og det tror jeg er en stor del av min suksess, forteller han. Jeg fikk spørsmål en gang, om jeg da fokuserte for mye på leseren? Jeg lo, og sa «man kan aldri fokusere for mye på leseren», avslutter han og ler.
Marco-effekten
Bok nr. 5 i Avdeling Q serien!