Smakfull påskemat som gjestene vil elske
La deg inspirere av Midtøsten
Kokebokforfatter Vidar Bergum er bosatt i Istanbul og har gitt ut flere smakfulle kokebøker med oppskrifter fra Midtøsten. Her deler Vidar tre favoritter fra kokeboka Nydelig!
Forrett:
Asparges med georgisk valnøttsaus
En enkel forrett med nydelige smaker, takket være en genial georgisk valnøttsaus. Den er superenkel å lage og passer perfekt til grønnsaker. Ikke minst sprø og saftig asparges for en vårlig forrett.
INGREDIENSER
2-4 posjoner
300 g asparges, skåret i 1–2 cm tykke skiver på skrå
2 ss olivenolje
1 håndfull (10 g) mynte- eller korianderblader
en klype tyrkiske chiliflak (pul biber) (kan sløyfes)
vann
GEORGISK VALNØTTSAUS
50 g valnøtter
1 hvitløksfedd
1 ts hvitvinseddik
3⁄4 dl (5 ss) vann salt og pepper
Kjør valnøtter og hvitløk til smør i en kjøkkenmaskin. Prosessen tar noen minutter, og du må antakelig stoppe flere ganger underveis for å skrape ned. Ha i eddik og spe med vann litt etter litt mens kjøkkenmaskinen går, til du har en saus med konsistens litt tykkere enn fløte, men ikke så tykk som yoghurt naturell. Smak til med salt og pepper. Dette er en raus mengde saus, men eventuelle rester holder seg flere dager i kjøleskapet og passer til det meste av grønnsaker.
Varm en stor stekepanne over medium varme. Stek aspargesen i olivenolje i et lite minutt mens du rører jevnlig. Ha så i 2–3 spiseskjeer vann. La dette fordampe. Er aspargesen fortsatt litt for rå for din smak, gjenta med en liten skvett vann til slik at konsistensen på aspargesen er slik du liker den.
Ha aspargesen over på serveringsfat. Topp med flaksalt, valnøttsaus, friske urter og et lite dryss med chiliflak. Jeg pleier å ha over litt av valnøttsausen og servere resten ved siden av, så får folk selv bestemme hvor mye de vil ha av den.
Hovedrett:
Tyrkisk lammegryte
Gryten mange kjenner som güvec, som rett og slett er det tyrkiske ordet for gryte. Så god at det går gjetord om den langt utover Tyrkias grenser! Superenkel å lage er den også, all den tid ingrediensene legges lagvis før det hele går i ovnen. Server gjerne med ris og en enkel salat til.
INGREDIENSER
1 ss olivenolje
1,4 kg lammekjøtt (uten bein), skåret i store biter
2 aubergine, delvis skrelt og skåret i fire på langs og 3 cm biter på tvers
2 paprika i valgfri farge, kjerne og frø fjernet, skåret i 2 cm biter
800 g frisk tomat, skåret i 6–8 båter
1 stor løk, finhakket
4 hvitløksfedd, grovhakket
50 g smør, i store biter salt og pepper
SAUS
1 toppet ss (50 g) tomatpuré
1 toppet ts (25 g) chilipuré (acı biber salçası) (kan sløyfes)
1 ts sukker
2 dl kokende vann
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Lag sausen ved å blande sammen tomatpuré og paprikapuré (om du har) med sukker og kokende vann.
3. Smør bunnen av en ovnssikker gryte (helst støpejern) som tar minst 4,2 liter, og som du har lokk til, med olivenolje. Salt og pepre kjøttbitene og legg nederst i gryten. Legg så aubergine, paprika, tomat, løk og hvitløk lagvis. Ha på litt salt og pepper på hvert lag underveis. Hell over tomatsausen og fordel smør på toppen. Det vil se ut som lite væske, men grønnsakene vil slippe mye vann. Det er nok til at alt blir kokt og du får passende mengde saus. Sett på lokket.
4. Sett gryten på komfyren over lav varme i 5 minutter. Øk til medium/høy varme til væsken koker godt, nye 5 minutter.
5. Ta av komfyren og sett gryten midt i ovnen. La stå til kjøttet er mørt, rundt halvannen time. Ta av lokket og la stå en halvtime til. Dette intensiverer smakene. Sett til side med lokket på i minst en halvtime før servering, så smakene får satt seg.
Dessert:
Rispudding med sumakbær & hasselnøttcrumble
En luksuriøs versjon av den tyrkiske desserten sütlac. Lettere enn vår egen riskrem men minst like god. Med bær smaksatt med tyrkiske ingredienser og en crumble med hasselnøtter på toppen blir det en utmerket avslutning på måltidet. Hele retten kan fint lages ferdig både en og to dager i forveien.
6–8 PORSJONER
80 g grøtris eller annen rundkornet ris
2 1⁄2 dl vann
1 l H-melk
60 g maisstivelse (maisenna)
100 g sukker
2 dl fløte
1 ts vaniljeekstrakt
en håndfull friske mynteblader, til servering
SUMAKBÆR
750 g jordbær, rensket og delt i to
100 g brunt sukker
20 g granateplesirup
1⁄2 dl vann
1 ss malt sumak, pluss ekstra til servering
1⁄2–1 ts rosevann
HASSELNØTTCRUMBLE
60 g hasselnøtter 30 g hvetemel 30 g brunt sukker en klype salt
35 g kaldt smør, i terninger
Ha grøtris og vann i en stor, tykkbunnet kasserolle. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til vannet er nesten kokt inn, rundt 5 minutter.
Bland inn melk og kok forsiktig opp. La så småputre under lokk på lav varme til risen er myk, 15–20 minutter eller mer. Rør jevnlig så det ikke brenner seg i bunnen.
Bland sammen maisstivelse, sukker, fløte og vaniljeekstrakt. Hell blandingen litt etter litt i gryta mens du rører hele tiden. La småkoke videre i 4–5 minutter under stadig omrøring. Trekk av varmen og hell over i en passende beholder. Avkjøl helt og sett deretter kaldt.
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kjør hasselnøtter til fine smuler med en kjøkkenmaskin. Det kan fint være igjen noen biter, og skal ikke kjøres så lenge at det blir hasselnøttsmør. Bland hasselnøttsmulene sammen med hvetemel, sukker og salt. Klem inn smør med fingrene til du har en crumble. Ha over i en liten ovnsform. Stek midt i ovnen til gyllen, 12–15 minutter. Avkjøl helt og knus fin.
Øk temperaturen på stekeovnen til 200 grader. Ha jordbær i en ildfast form. Ha brunt sukker, granateplesirup og vann i en liten kasserolle. Varm forsiktig opp under jevnlig omrøring til alt er oppløst og godt blandet. Bland inn sumak og hell blandingen over jord bærene. Bak midt i ovnen til bærene er akkurat myknet, rundt 20 minutter. Bland inn rosevann og avkjøl.
Server rispuddingen toppet med sumakbærene og hasselnøtt crumble – og gjerne et ekstra dryss sumak og frisk mynte.
Nydelig! - spennende mat full av smak
Nydelig! er boka for deg som vil lage spennende mat med grønnsaker, uten nødvendigvis å bli vegetarianer. Vidar Bergums oppskrifter gjør akkurat dét både enkelt og lystbetont.
Tradisjonsrik mat
Kokebokforfattar Margit Dale er opptatt av kortreiste råvarer og tradisjonell mat. I boka Naturlig skriv ho om å dyrke eigne grønsaker og å hauste frå naturen.
– Påska nærmar seg og det er eit umiskjenneleg drag av vår i lufta. Naturen har vakna til liv i solvarmen og dei fyrste blomane har sprutte opp. Om ikkje lenge startar vekstsesongen. Gjennom heile sesongen, frå eg set dei fyrste frøa i potter i april, til eg haustar dei siste grønsakene i oktober, er kjøkenhagen ei kjelde til gode opplevingar og herlege smakar.
Men fyrst er det altså påske, og eg har vorte utfordra til å sette saman ein smakfull påskemeny med oppskrifter frå den nye boka mi. Eg er noko over snittet interessert i gamle mattradisjonar. Men eg har aldri klart å finne nokre rettar frå heimtraktene mine som er direkte knytt til påske.
Forrett:
Gulrotsuppe med gulrotchips
Norske gulrøter er lagringsdyktige og ein får tak i dei meste heile året. Gulrotsuppe er enkelt å lage, smakar nydeleg og har ein fantastisk farge.
Gulrotchips:
1 gulrot
1 ss olivenolje
litt havsalt
Gulrotsuppe:
1 gul lauk
2 ss smør
700 g skrelte gulrøter
1 tomat
1 chili
10 g fersk ingefær
1 l grønsakskraft
2 dl fløyte
2 klyper muskatnøtt
1 ss honning
salt og pepar etter smak
4 ss graskarkjernar
Lag gulrotchipsen først. Skjer tynne flak av gulrota med ein ostehøvel. Ha det i ein bolle og bland det godt med olivenolje og salt. Legg gulrotflaka på eit steikebrett med bakepapir. Gulrotflaka må ikkje ligge oppå kvarandre.
Steik på 200 grader i ca. 15 minutt eller til dei er gylne og sprø.
Lag suppa. Kutt lauken i bitar og steik han blank i ein kjele med smør. Ha i vatn eller kraft. Reinsk gulrøtene, del dei i grove bitar og ha dei i kjelen. Kutt tomaten, ingefær og chili i bitar og ha det i kjelen. Kok i ca. 1 time.
Ta ein stavmiksar og mos det heilt fint i kjelen. Ha i fløyten og smak til med salt, pepar og honning. Kok nokre minutt, og suppa er klar til servering. Rist graskarkjernane lett i panna med litt salt.
Ha suppa i djupe tallerkenar og legg gulrotchips og graskarkjernar oppå suppa. Server saman med godt brød.
Hovedrett:
Lammeskank med potet- og sellerirotmos
Ein kjem på eit vis ikkje unna lammekjøt når det er påske. Lammet høyrar påska til. Du finn norsk lammeskank som frysevare hjå slaktaren eller i velassorterte butikkar.
INGREDIENSAR
4 lammeskankar
2 ss smør
1 lauk
½ sellerirot
3 gulrøter
½ purre
¼ kålrot
3 laurbærblad
2 dl vatn
2 dl raudvin
3 ss tomatpure
salt og pepar etter smak
Brun skankane godt i ei steikepanne med smør. Legg dei så over i ei djup eldfast form. Kutt grønsakene og ha dei i forma.
Bland tomatpureen saman med vatn og raudvin, og hell det over i forma. Dryss over salt og pepar, og legg i laurbærblada. Legg steikefolie over forma, og steik på 200 grader i 2-3 timar. Ta av steikefolien og steik forma i ca. 20 minutt til.
Potet- og sellerirotmos
INGREDIENSAR:
400 g poteter
400 g sellerirot
2 kvitlaukfedd
1,5 dl fløyte
2 ss smør
salt etter smak
Skrell poteter og sellerirot. Kutt dei i terningar og kok dei møre saman med kvitlaukfedda. Smelt smøret i ei gryte og ha i fløyten. Gje det eit kjapt oppkok. Mos poteter, sellerirot og kvitlaukfedd godt og ha i fløyteblandinga. Smak til med salt. Vil du ha ein magrare mos, kan du byte ut fløyten med heilmjølk.
Dessert:
Byggrynskrem med raud saus
INGREDIENSAR:
1,5 dl byggryn
8 dl heilmjølk
3 ss sukker
3 dl kremfløyte
Raud saus:
400 g friske eller fryste bringebær
100 g sukker
½ dl vatn
1 ss potetmjøl
3 ss vatn
Legg byggryna i bløyt over natta. Hell av vatnet. Kok byggryna i mjølk og sukker. Grauten skal småkoke i ca. 1 time. Du må passe på å røre i gryta ofte, så han ikkje vert brend. Avkjøl grauten. Pisk kremfløyten stiv saman med sukker. Vend kremen inn i den kalde grauten med ein slikkepott. Vert han for tynn, kan du berre piske vidare med byggryna i.
Lag raud saus: Kok opp bær, sukker og vatn, og lat det koke i ca. 8 minutt. Hell bæra og sukkervatnet gjennom ein sil og oppi ein kjele. Press bæra gjennom silen slik at frøa ligg att. Kast frøa.
Bland potetmjøl i litt vatn, og hell det i ein tynn stråle i sausen mens du rører. Gjev sausen eit oppkok. Dersom du tykkjer sausen er for tynn, har du i meir potetmjøl som er blanda ut i vatn. Oppskrifta gjev ca. 3 dl saus.
Ha over hakka nøtter før servering.
Naturleg - enkle matoppskrifter og jordnære gleder
Margit Dale med ny, inspirerende kokebok basert på kortreiste råvarer og stolte tradisjoner. I Naturleg tar tradisjonsmatformidleren fra Setesdal oss med på en reise inn i råvarenes verden. Hun søker kunnskap i det gamle matstellet, gjør den praktisk relevant for tiden vi lever i og setter en ny og bærekraftig kurs for maten vi spiser hver dag.
Smakfull mat, steg-for steg
Jan Ivar Nykvist er utdannet kokk, og har utgitt en rekke kokebøker. SULTEN er hans fjerde kokebok og viser steg for steg hvordan man skal tilberede maten. Jan Ivar driver Oktopus studio sammen med fotograf Mats Dreyer, som har tatt bildene til denne boka.
Forrett:
Blåskjell med green curry
Dampede blåskjell er både raskt, enkelt og godt. Hvis du er glad i vanlige hvitvinsdampede blåskjell, bør du prøve oppskriften med Green curry. En morsom og smaksrik variant av en klassisk forrett.
INGREDIENSER
1 kg blåskjell
1 sjalottløk
1 ss smaksnøytral olje (f.eks. raps- eller solsikkeolje)
2 ss green curry paste
2 dl kokosmelk en håndfull frisk koriander 1 lime.
Rens blåskjellene. Finhakk sjalottløken og korianderen.
Fres sjalottløken i olje i en kjele under omrøring i 1 minutt. Tilsett green curry paste og stek i ytterligere 1 minutt.
Ha blåskjellene og kokosmelken i kjelen. Sett på lokk og la dampe i ca. 3 minutter til blå- skjellene åpner seg. Hold på lokket og rist lett på kjelen halvveis. Press over limesaft og strø over koriander før servering.
Hovedrett:
Lammefrikassé
Antall porsjoner: 4
Tid: 2 timer
I denne oppskriften kan du bruke kjøttet fra både nakke, bryst, lår eller bog på lammet. Du kan erstatte persillen med dill hvis du vil ha en litt annerledes lammefrikassé.
INGREDIENSER:
1 kg lammekjøtt med bein 2 liter vann
2 ts salt
1 ss hel sort pepper
4 gulrøtter
4 persillerøtter 1 sellerirot
2 purreløk
3 ss smør
3 ss hvetemel
7 dl av kraften du har kokt kjøttet i 1 dl fløte
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper
en håndfull bladpersille
Skrell gulrøtter, persillerøtter og sellerirot. Kutt alle grønnsakene i terninger og purreløken i ringer. Finhakk persillen. Del lammekjøttet i skiver eller grove biter. Legg kjøttet i en kjele sammen med halvparten av de kuttede grønnsakene og dekk med kaldt vann. Tilsett 1 ts salt pr. liter vann, samt hel sort pepper.
Kok opp kjelen med lammekjøtt og fjern skummet som flyter opp på toppen av vannet. La lammekjøttet koke i 1 time til det er så mørt at beina løsner lett fra kjøttet. Løft kjøttet ut fra vannet. Avkjøl det litt før du fjerner beina og kutter kjøttet i grove biter. Sil kraften og ta vare på 7 dl.
Smelt smøret i en kjele. Tilsett melet mens du pisker. La frese på medium varme i 3 minutter. Hell i den varme kraften mens du pisker. La koke i 10 minutter til du har en glatt og klumpefri saus.
Ha kjøttet, resten av grønnsakene og fløten i sausen og la koke i 15 minutter til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper. Vend inn finhakket persille før servering.
Dessert:
Bakt ostekake
En god ostekake kan være fantastisk. Denne er stekt i ovnen, og er mye bedre enn den med gelélokk. Jeg lover!
INGREDIENSER
Bunn
60 g smør
140 g Digestive kjeks (ca. 10 kjeks)
1 ss sukker
Ostekake
900 g kremost
(f.eks. Philadelphia)
250 g sukker 1⁄2 ts salt
3 ss hvetemel 1 vaniljestang
1 ss revet sitronskall (av økologisk sitron)
2 ss sitronsaft 3 egg
1 eggeplomme 3 dl rømme
Topping
1 1⁄2 dl rømme 1 ss sukker
2 ss sitronsaft
Smelt smøret i en kjele og tilsett sukkeret. Knus kjeksene i en bolle med hendene, eller kjør dem i en foodprosessor. Vend inn det smeltede smøret.
Dekk bunnen på en 22 cm springform med bakepapir. Ha kjeksmassen i formen og press den med en slikkepott så du får en jevn og fin bunn. Ha gjerne litt kjeksbunn opp over kantene også. Stek formen midt i ovnen ved 180°C i 10 minutter.
Avkjøl bunnen på benken mens du lager fyllet. Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene med en skje. Ha kremosten og vaniljefrøene i en kjøkkenmaskin og visp i 30 sekunder med en k-spade til kremen er jevn. Tilsett sukker, salt og hvetemel, og la piske i 30 sekunder til. Bytt til visp og tilsett sitronskall og saft. Tilsett eggene ett og ett, og pisk dem godt inn før neste tilsettes. Ha i rømmen, og pisk til du har en glatt røre.
Ha røren over i springformen. Glatt ut toppen på kaken med en slikkepott. Stek ostekaken midt ovnen ved 180 °C i 15 minutter. Åpne døren og la kaken stå til avkjøling i ovnen i 1 time.
Bland sammen rømme, sukker og sitronsaft. Hell rømmeblandingen over ostekaken, og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer, helst natta over. Vær forsiktig når du fordeler rømmen utover ostekaken er ganske løs før den er helt avkjølt. Sett kaken på et fat før du setter den i kjøleskapet, for det kan renne litt av den om natten.
Sulten
SULTEN er boken for deg som har lyst til å lage supergod mat og lære kjøkkenets grunnteknikker og metoder samtidig. En grunnbok som viser deg hvordan: steg for steg! SULTEN er en grunnkokebok for deg som har lyst på god mat og vil lære hvordan du lager den. I boka finner du oppskrifter for alle dagens måltider og 900 steg for steg-bilder som viser deg akkurat hva du skal gjøre, og hvordan du skal gjøre det. Det krever ingen forkunnskaper om matlaging, noe som gjør boka unik.