Hopp til hovedinnholdet

Seks eventyrlige opplevelser i Nord-Norge

Norgesferie er skikkelig i vinden, og ingenting slår Nord-Norge når det kommer til herlige steder, nydelige måltider, sterke opplevelser og unike overnattinger. Her deler reiselivsekspertene sine beste perler nord for Polarsirkelen.
Foto & videoMari Bareksten
TekstToril Moland
Seks eventyrlige opplevelser i Nord-Norge

Nasjonal turistveg Helgelandskysten

Langs hele Helgelandskysten går den lengste, og kanskje den vakreste, av landets 18 nasjonale turistveger.

I et blomstrende kulturlandskap, omgitt av mektige fjell på den ene siden og det dundrende havet på den andre, snirkler Nasjonal turistveg Helgelandskysten seg hele 433 kilometer og seks fergeturer oppover kysten, fra Holm syd for Brønnøysund til Godøystraumen ved Bodø.

Underveis er turen spekket med høydepunkt: det imponerende Petter Dassmuseet, hullet i Torghatten, arkitekttegnede rasteplasser og utkikkspunkt som Ureddplassen og Gildeskål, de UNESCO-vernede Vegaøyene, Norges nest største isbreSvartisen og verdens største tidevannsstrøm Saltstraumen. Turen går fra skjærgård i sør til fjorder og fjell i nord, og underveis krysser man polarsirkelen på 66 grader nord.

Dette er selve indrefileten av Nord-Norges kyst, og den som synes det kan bli litt for folksomt i Lofoten vil finne mye av den samme naturen, med mindre folk, her lenger sør i Nordland. Og ikke minst kunst, design og arkitektur i verdensklasse.

ROADTRIP: Den lengste av landets 18 nasjonale turistveger strekker seg 433 km og seks ferjeturer fra Holm i sør til Godøystraumen ved Bodø og krysser polarsirkelen på 66 grader nord.
ROADTRIP: Den lengste av landets 18 nasjonale turistveger strekker seg 433 km og seks ferjeturer fra Holm i sør til Godøystraumen ved Bodø og krysser polarsirkelen på 66 grader nord.

Følvika Northern Retreat, Sandhornøya

Under nordlyshimmelens stjernespill på et nakent nes er ensomhet en god ting.

Ytterst på en halvøy ved Følvikosen ligger det to nesten usynlige glasskupler, godt gjemt mellom småbusker og vindskeive trær, med utsikt over storhavet. Det har tatt en drøy times biltur fra Bodø å komme hit til Sandhornøya, og en 500 meters spasertur fra der bilen er parkert. Og nå er jeg her. Mutters alene.

UTE ER INNE: Med 360 graders utsikt i glassdomen føles det som å bo ute – bare at man er inne.
UTE ER INNE: Med 360 graders utsikt i glassdomen føles det som å bo ute – bare at man er inne.

Mitt hjem for natta ligger helt nede i fjæra og har 360 graders utsikt – også oppover. Fra den myke dobbeltsengen ser jeg rett opp i himmelen, som skifter farge med solens gang. Jeg bor midt i været og naturen, men samtidig er det godt og lunt.

Den eneste jeg har sett siden ankomst er eier og vertinne Lill Hilde Kaldager, som fulgte meg til igloen. Jeg tusler ned i fjæra og ser på bølgene lage myk musikk. Tar en tur i skogen bak domen, der mosen vokser oppover krokete trestammer som har gitt etter for vestavindens iltre slag. Lager middag på bålpanna. Mett av inntrykk sovner jeg under nordlysets svake skimring og minnes et dikt av Jan Erik Vold:

Hvor ensom

er du? Jeg? Jeg er ensom

som en himmel

– her er god plass

Festvågtinden

Topptur til Torsketunga, som er Lofotens nye Instagram-favoritt.

Bitte små øyer og turkist hav omringer det lille fiskeværet Henningsvær. Fra toppen av Festvågtinden 541 meter over Vestfjorden har vi 360 graders utsikt over det sjarmerende fiskeværet på sørspissen av Austvågøya, med trålere, tørrfiskhjeller og rorbuer. For de fleste som nyter matpakken på den populære toppen, er målet for fottur­en nådd etter å ha gått halvannen time i bratt og steinete terreng. Men det er også fint å fortsette turen over fjellryggen nord for Festvågtinden.

Henningsvær er kjent som Lofotens klatreparadis, med ikoniske topper som Vågakallen og Presten på dørstokken. Og det er på baksiden av sistnevnte Torsketunga ligger. Men det er ingen enkel tur, og det lønner seg å gå med kyndig guide. Her er det eksponerte partier langs bratte fjellsider. Vi smyger oss ut på den lille utstikkeren og lar guiden knipse i vei. Dette er Norge på sitt beste. Fjord og fjell. Men også turkise nyanser, hvite strender og bitte små øyer.

Nord-Norge i et nøtteskall.

 HAR DET PÅ TUNGA: Fra Torsketunga har man utsikt over det vakre og turkise havet rundt Djupfjorden, en fjordarm til Vestfjorden.
HAR DET PÅ TUNGA: Fra Torsketunga har man utsikt over det vakre og turkise havet rundt Djupfjorden, en fjordarm til Vestfjorden.

Norwegian Wild, Senja

Med padling, fotturer, unike overnattinger og en filosofi om å gi tilbake til lokalmiljøet, er Norwegian Wild et fyrtårn for opplevelser på Senja.

Ytterst på en liten odde ved fjorden står et hvitt, rundt hus og lyser opp i landskapet. Fra andre etasje i Fyrtårnet er det vinduer mot alle himmelretninger og utsikt langt utover Tranøybotnfjorden.

– Det å sitte inne og føle at man er ute i samspill med naturen, det er noe unikt, påpeker Hege Dekkerhus.

Hun hadde selv i mange år kjent på dragningen mot naturen på Senja med hyppige besøk og en svigermor i Senjahopen. Så i 2017 bestemte hun og mannen Stig Jarle seg for å satse og kjøpte gamle Tranøybotn camping. Her har de pusset opp fyrtårnet, ryddet plassen for faste vogner, satt opp glampingtelt og kjøpt inn sauna.

USLEPEN DIAMANT. En campingplass fra 1970-tallet er i ferd med å bli Senjas mest attraktive overnattingsplass, med glampingtelt, et fyrtårn og nye hytter i fjæra.
USLEPEN DIAMANT. En campingplass fra 1970-tallet er i ferd med å bli Senjas mest attraktive overnattingsplass, med glampingtelt, et fyrtårn og nye hytter i fjæra.

Snart får fyrtårnet selskap av fire nye hytter med heldekkende panoramavinduer, nordlysvindu i taket og boblebad helt nede i fjæra. Om året går i pluss, donerer Norwegian Wild 10 prosent av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet.

– Som en takk for at vi får bruke naturen, gir vi til naturbaserte tiltak i nærmiljøet. Jeg kan ikke redde verden, men jeg kan gjøre det jeg kan, sier Hege.

Årets overskudd går mest sannsynlig til å bygge et toalett langs Dronningruta helt i sør. På alle mulig måter er Hege og Norwegian Wild et fyrtårn for opplevelser på Senja.


TILGJENGELIG: Den imponerende elvekløften kjent som Silfar Canyon er lett tilgjengelig til fots, men likevel en stor naturopplevelse.
TILGJENGELIG: Den imponerende elvekløften kjent som Silfar Canyon er lett tilgjengelig til fots, men likevel en stor naturopplevelse.

Silfar Canyon, Børselv

Miniatyrversjonen av Grand Canyon er Finnmarks med tilgjengelig ekstremsportopplevelse.

Enkelt å gå glipp av, vanskelig å glemme. Silfar Canyon er et godt eksempel på at skjulte perler ikke alltid ligger gjemt langt utenfor allfarvei, eller krever mye tid. Det tar bare fem minutter fra parkeringsplassen ved fylkesvei 98 før vi står ute på kanten av en kløft og tenker: Wow!

Vannet i Børselva renner krystallklart gjennom dolomittfjellet og bunnen av kløfta. Her er det visstnok ikke uvanlig å se laksen svømme motstrøms. Siden det ikke er noen form for sperringer

eller gjerder, føles det nesten litt ulovlig å vandre langs kanten av canyonen, som på det meste er 80 meter høy. Det gjelder å ha respekt for naturen. Et feilsteg på en regntung dag med sleip gjørme på bakken kan være risikabelt. Men følger du den tydelige stien og holder deg i fornuftig avstand fra kanten, er det trygt og fint uansett værforhold. Et naturlig underverk skapt av smeltevann fra siste istid – og vel verdt et avbrekk fra kjøreturen gjennom Porsanger. Kanskje du til og med finner stien ned til elva og tester badevannet?

Eventyrlige opplevelser i Nord-Norge

Av Torild Moland, Runar Larsen og Mari Bareksten

Bestselgende forfatter Torild Moland tar oss denne gang med til herlige Nord-Norge. Nord-Norge strekker seg fra vakre Helgeland i sør til Nordkapp, Europas nordligste punkt. Landsdelen er vår største og har storslagen natur, fargerike lokalsamfunn og fleretnisk kulturarv. Nord-Norge er et eldorado for naturentusiaster, byr på god mat, kultur og ekte fiskevær. Sjømaten er også i verdensklasse, og her kan du trekke opp drømmefangsten selv.