Ekspertenes beste tips til Norgesferien
Eventyrlige toppturer
I boka Eventyrturer deler Stian Hallén og Siri Vilberg de beste tipsene til morsomme og spektakulære toppturer i Lyngen, på Senja, Kvaløya og i Tromsø. Under har de valgt ut tre spektakulære turer for alle som skal legge Norgesferien til Nord-Norge.
Husfjellet i Senja
En lettgått tur i enkelt terreng, som ender med en sensasjonell utsikt. Dette er solnedgangsfjell nummer én på Senja.
Selve toppunktet byr på herlig utsikt i alle retninger, men enda mer spektakulært blir det om du følger den smale toppryggen til varden 100 meter ut i retning Steinfjorden. Det er herfra de fleste bildene blir tatt. Regn med å høre gispet fra de mellomeuropeiske turistene når midnattssola glir bak Okshornan i nord. Her er det også mulig å finne en fortreffelig rasteplass.
Brosmortinden på Kvaløya
Dette er en kort tur, men terrenget og utsikten står ikke tilbake for noe. Med sin stupbratte vestside og gode sti til topps er Brosmortinden en klassiker som kveldstur og utkikkspunkt for midnattsola.
Andersdaltinden i Tromsø
Den pyramideliknende toppen du ser på din ferd sørover gjennom lavangsdalen, holder på snø til langt uti juni. Husk at store deler av turen går i bratt terreng eller i utløpssoner. Den store bolleformasjonen av Andersdaltinden har flere ganger hatt store skred, særlig sent i sesongen. Gjør skredvuderinger!
Eventyrturer - Senja, Kvaløya, Tromsø og Lyngen
Bli med til et av verdens flotteste områder for friluftsliv. Eventyrturer beskriver 70 fantastiske sommer- og vinterturer med alt fra enkle, idylliske fotturer til alpine skitopper. Underveis kan du oppleve midnattssol og nordlys, puddersnø til lårene og kritthvite strender.
Tips til en spennende og lærerik Norgesferie
Halvor Harsem, også kjent som Kong Halvor, har skrevet boka Norges skjulte eventyr om spennende og skjulte plasser i Norge.
Halvor anbefaler alle som drar på Norgesferie langs norskekysten å peke seg ut tyske kystfort fra krigens dager. – Det finnes hundrevis av dem langs hele kysten, og de aller fleste er markert i Google Maps. Noen er restaurert og åpnet som museum. Andre steder har naturen tatt over. Felles for alle kystfortene er at de ble plassert der tyskerne fikk best oversikt. Dermed kan du oppleve spennende krigshistorie, ofte kombinert med fantastiske naturopplevelser. Perfekt for både utforsking, niste, og selfies.
Hvis du kjører innlandet, kan det være kult å lete opp industrihistorie. Tømmerdrift langs elvene, eller gruver i fjellene. Det finnes mange gruver med guidede turer over hele landet. Og for deg som ikke synes mørke, trange gruver høres særlig fristende ut, så kan du jo gå tur i en tømmerrenne i stedet. Ved Otra utenfor Kristiansand ligger en fire kilometer lang tømmerrenne tilrettelagt slik at man kan gå tur oppover elva – i renna. Det er en flott og historisk tur.
Å kjøre lange strekk i bil kan være skikkelig kjedelig, med mindre man har en kul bil-lek. Jeg synes ikke det er veldig artig å «samle på skilt», men det er mye annet kult man kan samle på. Stavkirker, for eksempel. Statuer og minnestøtter. Eller gamle steinhvelvsbroer. Et godt tips er å kjøre småveier fremfor hovedveiene. Da kommer man kanskje litt treigere frem, men det er mye mer å se langs veien. Et forfallent hus, for eksempel. Eller noen morsomme dyr. Husk å dokumentere turen med noen fine selfies!
Norges skjulte eventyr - steder og historier du ikke visste fantes
Bli med Halvor Harsem, også kjent som Kong Halvor, på eventyr til spennende og unike plasser du ikke visste om i Norge. Her utforskes underjordiske tunneler, nedlagte gruver og bunkerser, og forfalte fabrikker og mentalsykehus. Det er godt skjulte urbane rom og gjengrodde hus langt ute i skogen. Alle plasser har sin historie og sine hemmeligheter, og Halvor ønsker å finne dem.
Kort om boken
Denne boken er stappfull med spennende og morsomme fortellinger, utflukter til de rareste destinasjoner og har mange tips og triks til hvordan du selv kan begynne å utforske nabolaget sammen med gode venner eller barn. Gjennom boken finner du også QR-koder til eksklusive og private videoer fra de ulike stedene. Styr unna turistfeller og oppbrukte stier, og vær heller din egen Indiana Jones på eventyr med Halvor!
Les mer om boken herVestlandsfjordene
Fjordene på Vestlandet gjør at mange regner Norge som verdens beste reisemål. Fra havgapet strekker fjordene seg langt inn i landet, omgitt av bratt fjell og frodige bygder. Forfatter og fotograf Espen A. Jacobsen har skrevet flere reisebøker og er aktuell med boka om Vestlandsfjordene.
– Jeg er ikke så glad i å snakke om «favorittsteder». Hver av Vestlandsfjordene byr på utallige opplevelser av ulike slag, slikt lar seg vanskelig rangere på noen fornuftig måte. Vil vi på topptur, byvandring eller sidersmaking? Liker vi utsikt, vikinghistorie eller kortreist mat? Kjører vi bil eller reiser vi med sykkel, til fots, med rutebåt, buss eller kanskje med tog? Blant mine favoritt-opplevelser er å møte mennesker som kan fortelle spennende ting om stedene vi er innom. Her er et avsnitt fra kapitlet Fjordkysten og Nordfjord, opplevd etter tips fra hyggelige folk i en fergekø:
Velger vi å svinge ut til idylliske Korssund, kan vi se enda et av Olav den Helliges steinkors. Det står ved siden av broen, like ved butikken. Da Olav kom seilende hit i 1014, hadde han hastverk etter å ha blitt heftet av en uvanlig langtrukken gudstjeneste i Eivindvik. I stedet for å følge leden rundt Lutelandet og Lammetun, styrte kongens skip rett mot land, og sundet åpnet seg som ved et mirakel.
Det er ingen grunn til å tvile; vi kan faktisk oppleve det samme underet selv. På avstand er innseilingen til Korssund umulig å få øye på. Nesene på hver side overlapper hverandre; her er det tilsynelatende fast, sammenhengende fjell. Når en lokalkjent båtfører på rett kurs gjør en liten sving i riktig øyeblikk, åpner sundet seg for oss også. Ved gjestebryggen i Korssund er det lett å komme i snakk med hyggelige båtfolk; kanskje vi får bli med en svipptur og prøve?
Vestlandsfjordene
Fjordene på Vestlandet gjør at mange regner Norge som verdens beste reisemål. Fra havgapet strekker fjordene seg langt inn i landet, omgitt av bratt fjell og frodige bygder. Her er det vill natur og vakre idyller, berømte reisemål som Geiranger, Balestrand og Flåm, men også bortgjemte perler som du kan ha nesten for deg selv.
Kort om boken
Du kan oppleve fruktblomstring i Hardanger eller lære om hummerfiske på Kvitsøy. Opplevelser og inntrykk står i kø: Fra spektakulære fosser til sydlandske laguner, fra gårdsbesøk med fristende smaksprøver til urgamle helleristninger og dramatisk industrihistorie. Og her finnes også noen av landets innholdsrike kjørestrekninger.
Les mer om boken herDe nære turene
For turbokforfatter og friluftsfersking Une Cecilie Oksvold, kjent fra Instagramkontoen @unececilie, handler det ikke om å reise langt for å få de beste naturopplevelsene. Etter å ha vært preget av angst og depresjon siden barndommen, fant hun som 24-åring et mentalt pusterom ute i naturen. Siden den gang har hun vært en aktiv friluftsfersking med en bratt læringskurve.
- Som friluftsfersking setter jeg aller mest pris på de nære turene, de som gir meg ro, tilstedeværelse i naturen og et sted å bare være. Lavterskelturene som gir mer enn de tar. Et mentalt pusterom der jeg kan utfordre meg på det jeg er redd for. Slik som å sove ute alene en natt i telt, eller øve meg på å tenne bål.
Slik som min aller første tur ute i nærmarka. En liten tur, som allikevel ble så stor. For etter å ha vært preget av angst og depresjon store deler av livet, hadde jeg gitt opp å finne en løsning. Helt til jeg møtte legen som ba meg dra ut i naturen. Jeg hadde aldri likt å være ute, og syntes ikke noe om forslaget. Allikevel fulgte jeg rådet – det kunne jo ikke skade å prøve? Lite visste jeg hvor jeg skulle gå, så 50 meter fra trikkestoppet oppe i marka satte jeg med ned ved et vann. ”Hva nå?” tenkte jeg. Det var da jeg fikk mitt livs største opplevelse. Angsten som hadde sittet som støpt i brystet mitt siden jeg var seks år gammel, slapp taket. Vinden tok tak og blåste meg fri fra alt det vonde. For første gang i livet fant jeg mitt mentale pusterom, og ble etter det en turfrelst friluftsfersking! Siden den gang har mine største naturopplevelser vært i det nære friluftslivet, der jeg er fullstendig tilstede, akkurat der jeg hører hjemme.
Friluftsfersking
Friluftsfersking byr på Une Cecilies beste tips og triks som fersking på tur, med hovedvekt på lavterskel friluftsliv. For som hun sier trenger du ikke gå lengst, være tøffest eller ha det beste utstyret for å få de største naturopplevelsene! Her får du hjelp til alt i fra hvilket utstyr du kan trenge, til mentale verktøykasser som støtte for å sove ute på tur alene for første gang.
Kort om boken
I tillegg får vi et ærlig innblikk i hennes reise, og hvordan naturen har vært en støttespiller i hennes liv. Une Cecilie Oksvold er kjent fra Instagramkontoen @unececilie. Etter å ha vært preget av angst og depresjon siden barndommen, fant hun som 24-åring et mentalt pusterom ute i naturen. Siden den gang har hun vært en aktiv friluftsfersking med en bratt læringskurve.
Les mer om boken herSkaarnesheimen Raw Ocean Lodge
Gunnar Garfors er journalist, mediaekspert, forfatter og globetrotter. Han er aktuell med boka Bortom allfarveg.
– På ei halvstor og heilsteinete halvøy på Karmøy ligg Skaarnesheimen, ein gammal leirskule oppført på dugnad. Rett utanfor herjar Nordsjøen, attpåtil med eiga surfebølgje få meter frå inngangen. No har staden blitt døypt om til Raw Ocean Lodge, og tiltrekker surfarar, kunstnarar og andre som er ute etter ein røff, rå og retro feriestad med sjel.
I nokre år vart bygningane brukte som rehabiliteringsinstitusjon for rusmisbrukarar, før dei lenge stod tomme. Til fire kompisar kjøpte staden i 2018 og begynte på eit heftig oppussingsprosjekt. Dei ville lage ein annleis surfecamp som skulle vere så avslappande, original og kul at dei sjølve kunne tenkje seg å ta feriane sine der. Og det gjer dei. Sjølv om det først og fremst må jobbe. Det er alltid nok å gjere med gamle bygg, spesielt når dei i tillegg stadig vert utvida og moderniserte.
Frå å ha 20 sengeplassar har dei no dobla kapasiteten i koselege rom, hytter og ein teltigloo. I hovudbygget arrangerast konsertar, føredrag og anna kulturelt påfyll mellom servering av alt frå kaffi og kaker til imponerande gourmetmiddagar med talrike rettar.
«Men det er viktig for oss å ikkje miste sjela, så det vert aldri kjempestort her. Dette skal vere ein mikro-lodge. No ser det ut som ein nedsliten rehabiliteringsstad, og det er no det det er», gliser Jan Thomas Rantaniitty på pur karmøydialekt. Alle dei fire eigarane deler tankesett med gjestane, det vil seie økologisk, kreativt, liberalt og eventyrlystent. På Skaarnesheimen Raw Ocean Lodge er det opplevingane som står i førarsetet. Så kjem då óg folk hit på grunn av naturen, aktivitetane og den unike atmosfæren.
Bortom allfarveg
I braksuksessen og bestseljaren frå 2021 «Bortom allfarveg» tok den kjende reiseeksperten Gunnar Garfors oss med på ei eventyrleg oppdagingsferd i heile Noreg. I denne oppfølgjaren reiser vi til Vestlandet for å leite etter spennande og ukjende opplevingar i særklasse. Vestlandet er meir enn Bergen, Preikestolen og smale fjordar. Det kryr av spektakulær og urørt natur, vakker arkitektur, særeigne overnattingsstader og restaurantar som serverer mat og drikke i verdsklasse..
Kort om boken
Men sjølv vestlendingen har mykje å oppdage i eigen landsdel, for mykje av det Noregs kanskje mest reiseglade forfattar inviterer oss med på er ein godt bevart løyndom for dei fleste. Med «Bortom allfarveg: Vestlandet» er det mogleg å planlegge ein fullstendig vestlandsferie, anten du vil reise åleine, saman med familie og vener eller vil ta med kjærasten på ein romantisk getaway. Kva med hjortebrølsafari, overnatting i hengekøyer og eksklusive designhytter kombinert med sidersmaking ved Sognefjorden ein varm sommarkveld? Dei siste åra har vi fått opp auga for vårt eige land, og det er mykje som tyder på at trenden er varig. Ja, vi kjem til å reise til utlandet igjen, men kanskje meir på langturar, medan vi for kortare turar kanskje vil velje det nære. Ved å bytte ut helgeturar til London, Paris og New York med turar til Ulvik, Solvorn eller Bremanger kuttar vi ikkje berre utslepp - opplevingane kan absolutt ta opp konkurransen med det vi er vande til utanskjærs. Boka utvider biletet vårt av Vestlandet og guidar oss til stader dei fleste av oss ikkje ville funne fram til på eigenhand. Her finn vi, sjølvsagt, ikkje dei vanlege turistmagnetar der vi må stå i kø, men alternative opplevingar som gir oss kjensla av å oppdage noko nytt, litt på same måten som når vi dumpar innom ein bortgøymd kafé i ei bakgate i Roma
Les mer om boken herAndre fine bøker om Norgesferie:
Bobil - opplevelser for livet
Bobil. Opplevelser for livet er en inspirasjonsbok for deg som er ny eller litt nysgjerrig på livet i bobil. Frihet er selve nøkkelordet når det gjelder bobildrømmen. Med en bobil har du opplevelser for livet alltid tilgjengelig. Med bobil har du en base til å gjøre utrolig mye forskjellig - nesten hvor som helst. Boken utforsker bobillivets utrolig mange sider og muligheter.
Kort om boken
Gjennom forfatterens personlige erfaringer, og kunnskap fra eksperter, får du vite alt du trenger for å lykkes med turen. Velsvik forteller også hvorfor bilen har blitt en stor kilde til livsglede. Og på en humoristisk måte avsløres familiens mange tabber, slik at du slipper å gjøre dem selv. For hvordan overlever man egentlig på liten plass, med masse gass og en trillekoffert-do? Og må det være dyrt? Vi har hatt bobil siden 2014, og brukt den året rundt. Vi har gått fra å være bare to til å bli en familie på fire. I løpet av alle disse årene og turene har vi lært en hel haug med triks for å kunne ha så mange og så bra turer som mulig. Mange ting er lært på den harde måten, gjennom gasslekkasjer og oppskrapte vinduer, bulker og uenigheter. Jeg har samlet alle triksene til deg, slik at du ikke trenger å gå på de samme smellene, forteller forfatter og journalist Stine Mari Velsvik. I boken får du blant annet: skreddersydde oppskrifter til skikkelig god turmat pakketips reisetips tips til aktiviteter for god stemning tips til nødvendig utstyr tips for å unngå trøbbel med bilen hjelp til å velge riktig bil svar på hvordan man som bobilturist kan dra nytte av allemannsretten inspirasjon til å finne og kjenne på friheten og alle de fantastiske mulighetene du har, slik at du får mest mulig glede ut av bobilen!
Les mer om boken her110 unike overnattinger i Norge
Trenden er tydelig: Når vi er på reise, vil vi gjerne bo på steder utenom det vanlige. Det gjelder også i Norge, hvor det bare på få år har dukket opp usedvanlig mange overnattingssteder med særpreg. Hva med å overnatte i en vintønne, en nedlagt silo eller et gammelt bilvrak? Bo i en glassdome med utsikt mot nordlyset? Ta en natt i en tretopphytte formet som en kongle, en vakker speilglasshytte eller kanskje en stavkirke i tretoppene? Her er det mange gode ideer til en romantisk helgetur med kjæresten, annerledes vennehelg eller familieferie i sommer. 110 unike overnattinger i Norge handler likevel om mye mer enn spektakulære overnattingssteder. Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland og redaksjonen i Vagabond Reiselyst byr i denne boka også på møter med dem som har ofret både krefter og penger på å skape sitt eget eventyrsted, slik at andre kan ta del i drømmen.