Ny roman fra Jan Grue: En skremmende fremtidsvisjon
Jan Grues nye roman Det kinesiske rommet blir i Dagens Næringsliv beskrevet som «En vittig og ansporende filosofisk spenningsroman som drøfter enorme spørsmål rundt meningstap og menneskeverd med klokskap og temperament», og anmelder Leif Bull mente at alle landets lesesirkler her har fått noe å sette tennene i. Her følger et brev fra forfatteren selv:
Kjære leser,
For noen år siden tok jeg meg selv i å lure på om det en dag ville komme programvare som gjorde det mulig for en forfatter å skrive en roman på autopilot, så lenge man hadde den rette ideen. Det var en besnærende og uhyggelig tanke. Og ikke før hadde jeg tenkt den dukket ChatGPT opp - den mest kjente av de store chatbotene, som kan speile menneskelig språk så godt som perfekt.
For kunstig intelligens er et speil - det viser noe som ser virkelig ut, men det er knapt noen millimeter tykt. I 2024 kan kunstig intelligens gjengi eller etterligne alt det et menneske kan si, men uten å tenke, uten å føle. Og denne formen for kunstig intelligens er overalt, ikke bare i form av chatboter, men bygget inn i teknologiske systemer vi samhandler med hver eneste dag. På internett er det mulig å skape en kunstig skikkelse som er umulig å skille fra en ekte person - noen som ser ut som, beveger seg som, og snakker som et menneske.
Så hva ville skjedd om slike skikkelser fantes i den virkelige verden? Om, la oss si, et digitalt-biologisk virus gjorde virkelige mennesker til slike tynne speil, uten kjerne, uten bevissthet? Hva ville det gjøre med de nærmeste relasjonene våre? Med følelsen vår av hva som er meningen med livet?
Dette er det "Det kinesiske rommet" handler om.
Nei, jeg fikk ikke ChatGPT til å skrive boken. Det er ikke disse verktøyene - foreløpig - i stand til. Men akkurat nå later det til at virkeligheten jeg skildrer, lagt til 2027, rykker stadig nærmere.
God, uhyggelig lesning,
JG