Hopp til hovedinnholdet

Her er DNT-sjefens hemmelige turfavoritter

Drømmer du om lange og lyse dager ute i naturen? Her får du DNT-sjef Dag Terje Klarp Solvangs tips til de flotteste turene.
Foto & videoDNT
TekstBerit Rødstøl
Her er DNT-sjefens hemmelige turfavoritter

Nå har endelig DNT lansert boka for alle som trenger inspirasjon til nydelige turer i hele Norge. I boka Våre best bevarte hemmeligheter har DNT samlet lokale favoritturer. Blant hemmelighetene er korte og lange fotturer, skiturer, hytte­-til­-hytte­-ruter, padleruter i spektakulære omgivelser, landets fineste sykkelstier og de mest romantiske hyttene. Det er historiske van­dringer, barnevennlige rusleturer og krevende ekspedisjoner å bryne hode og bein på. Du får tips om gode fiskevann, bær­- og soppsteder og om hvor det ligger en robåt klar til deg i naustet.

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang forteller at inntektene av salget går tilbake til folket gjennom DNTs hyttefond som er med på å ruste opp og vedlikeholde hyttene slik at flere får glede av dem.

Den Norske turistforening (DNT) er Norges største friluftslivsorganisasjon med over 300 000 medlemmer. DNT jobber for å tilrettelegge for et enkelt og naturvennlig friluftsliv for alle, og for å ta vare på den naturen vi ferdes i.

Hvem kan bruke hyttene? Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen blir avvist selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem for å kunne låse opp med den spesielle DNT­-nøkkelen. Noen hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund, andre ikke. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.

Må jeg bestille plass? Du trenger ikke bestille plass før du kommer til en hytte. Sjekk bare at hytta er åpen. Det er mulig å forhåndsbestille seng på hyttene for de som ønsker det.

Dag Terje Klarp Solvang er selv glad i å være på tur og har testet mange av favorittene fra boka.
Dag Terje Klarp Solvang er selv glad i å være på tur og har testet mange av favorittene fra boka.

Dag Terje Klarp Solvang elsker å gå på tur og deler gjerne sine favoritter. Han har vokst opp på gård og er en ivrig forkjemper for at både vi og de som kommer etter oss, skal kunne ha glede av naturen.

Under får du en sniktitt på hva som er Dag Terjes turfavoritter.

DNT - våre best bevarte hemmeligheter - hytter - turer - opplevelser

Av Dag Terje Klarp Solvang

Turene er hentet fra denne boka som gir deg det beste Norge har å by på av naturopplevelser, utenfor allfarvei. Når du kjøper denne boka, bidrar du til å holde DNTs hytter vedlike. Alle royaltyinntekter går rett til DNTs hyttefond.

 På vei til Kalhovd, hvor en bedre middag og en god seng venter. Foto: Bjørn Harry Schønhaug/ DNT
På vei til Kalhovd, hvor en bedre middag og en god seng venter. Foto: Bjørn Harry Schønhaug/ DNT

Med sykkel over Hardangervidda

Kalhovd turisthytte 🏠
Hva:
Sykkeltur 🚴‍♂️
Passer for: Alle
Når: Juli–september

Trekk inn den friske fjellufta, der du suser av sted over Hardangervidda mellom ragende fjelltopper, vakre vann og frodig lyng og lav. Underveis titter Gaustatoppen ned på deg, som en moralsk støtte under store deler av veien.

Sykkelturen fra Gvepseborg til Kalhovd turisthytte er en relativt ukjent sykkelperle, som av mange betegnes som minst like flott som Rallarvegen. Denne turen gir en unik mulighet til å oppleve Hardangerviddas randsone i kom­binasjon med verdensarv og norsk industrihistorie. Turen går på den gamle kraftveien som ble etablert for å bygge kraftsystemene innover vidda. Du passerer Grotte, Strengen og Kalhovd – tre av de store damanleggene.

 Skilt for sykkelparkering. Foto: Bjørn Harry Schønhaug/ DNT
Foto: Bjørn Harry Schønhaug/ DNT

Turen passer i utgangspunktet for alle som kan sykle. Den starter spektakulært med Nordens eldste taubane, Krossobanen, som tar deg til 886 meter over havet. De første to kilometerne fra Krossobanen i retning Kalhovd er den tøffeste utfordringen for både barn og voksne. Her stiger det et par hundre høyde­meter før du når tregrensa og vidda åpner seg opp. Strekningen er småkupert, og veien er godt skiltet og vedlikeholdt. Videre er det fint og lettsyklet. Dette er gamle anleggsveier i grus og egner seg både for terreng­ og hybridsykkel.

På vei oppover fra Gvepseborg anbefaler vi at du bevilger deg en liten stans og lytter til fuglene. Ta deg tid til å betrakte de flotte dvergbjørkene og samle krefter før det bærer videre. Legg inn flere stopp underveis, her er det flust med muligheter for rastepauser, fiske og oppdatering av Instagram­feeden, samt camping om du ønsker en tur over flere dager. For eksempel er Vrengletjønnan og Øvre Grottetjønn eller Prestevannet vakre steder som virkelig er verdt en pust i bakken.

Etter 30 kilometer i storslått høyfjellsnatur kommer du fram til treretters middag og overnatting på Kalhovd turisthytte.

Kalhovd er en storstue som ligger vakkert til ved Kalhovd­-fjorden sørøst på Hardangervidda. Den er en naturlig inngangs­port til Hardangervidda.

Turisthytta er et fantastisk reisemål for sykkelturister som ønsker å kombinere syklingen med fotturer i et praktfullt fjell­terreng, og det er et godt valg for hytte­-til-­hytte­-turer.

Området byr på mange muligheter for fotturer, fiske, jakt og padling om sommeren, og skiturer om vinteren. Fra hytta er stiene merket innover Hardangervidda mot Helberghytta, mot Stordalsbu og til Mårbu. I sommersesongen går det rutebåt til Mårbu.

Veltdalshytta ligger langt inne i de vakre Tafjordfjellene, med naust og båt tilgjengelig. Foto: Marius Dalseg
Veltdalshytta ligger langt inne i de vakre Tafjordfjellene, med naust og båt tilgjengelig. Foto: Marius Dalseg

Et herlig gjemmested langt inne i Tafjordfjella

Veltdalshytta 🏠 🥾

Hva: Selvbetjent hytte
Passer for: Alle
Åpen: Hele året

I hjertet av Tafjordfjella, langt inne i vill og mektig natur, finner du Veltdalshytta. Her er du på grensa mellom det ville Vestlandet og det flatere Østlandet. For den historieinteresserte er dette et spesielt spennende område.

Veltdalshytta ligger på 1180 meters høyde og kan nås fra flere hold sommer som vinter. Se kartet på UT.no og velg den ruta som tiltaler deg mest! Turen opp til hyt­ ta starter i lavlandet og går på myke stier i vegetasjon.

Etter hvert som du kommer høyere opp, forsvinner vegetasjonen, og bare steinen er igjen. Laven er hard og tørr, tøff for både fjellsko og hundepoter. En sti i steinur kan være vanskelig å se, så her er det viktig å følge godt med på merkingen.

Som du skjønner: Tafjordfjella er ikke for nybegynnere. Det er et krevende fjellområde med mye skiftende vær, ingen mobil­dekning, og de fleste steder i Veltdalen er du to dagsmarsjer unna sivilisasjonen. I den vestlige delen er fjellene bratte, og vinterstid har du også skred-problematikk å ta hensyn til. Men om du tar høyde for dette, har du en fantastisk opplevelse i vente.

Underveis inn i dalen er det mye å se. Hver en større stein er en rasteplass, et stoppested og en fotomulighet. I tillegg til fjellene har du også mange hellere eller herbører, spesielt i nedre Veltdalen, primitive overnattingssteder brukt i hundrevis, kanskje tusenvis av år.

Veltdalshytta ligger flott til ved vannet, og er romslig og vel­utstyrt. Et rikt proviantlager lar deg gå hit med lett sekk. Hytta er åpen hele året. Det er eget vinterkvarter som er mindre og raskere å varme opp dersom man ikke er så mange.

Det er ikke mobildekning ved Veltdalshytta, så her finner du roen. Merk at strømforsyningen kan være ustabil vinterstid på grunn av nedsnødde solcellepanel.

Badelivet i Veltdalen er kanskje for hardhausene blant oss, men ved siden av naustet som hører til hytta, er det en fin bade­ plass. De tøffeste DNT­erne stuper fra iskanten under sommer­dugnaden i juni. Vil du ha et uslåelig Instagrammotiv, er bading i Langfonnvatnet å anbefale – der har du irrgrønt brevann og en isblå brefront som bakgrunn. Men merk at isen gjerne ikke går før langt ut i august.

Ved naustet ligger det en båt som er til fri bruk for gjestene på hytta. Der er det også garn og gode sjanser for å få fisk. Fiske med stang er vanskeligere.

Veltdalselva byr på mange fine fosser og kulper, men den ligger en del høydemeter nedenfor stien. Det går noen timer ekstra å ta seg ned dit for å bade og deretter opp igjen på stien.

Tafjordfjella er en del av Reinheimen nasjonalpark, og her er det, som navnet sier, rein. En liten flokk holder til nord i området, og flere i de sørlige og østlige delene. Jerv finnes det også i disse fjellene, men den ser man som regel ikke, bare sporene etter den i snøen. Jerven har store poter og et ruskete ganglag, men den går beine linjer – ned en fjellside og rett opp på andre siden av dalen, uansett hvor bratt det er.

Blir du inspirert av jervens spenst, kan du teste kreftene med en topptur til Karitind eller Naushornet. Du kan også gå til Tordsnose fra hytta, men da trenger du en hel dag.

Les mer om turen på ut.no

Den historiske vandringsleden byr på nydelige skogsstier. Foto: Marius Dalseg
Den historiske vandringsleden byr på nydelige skogsstier. Foto: Marius Dalseg

Finnskogrunden. Vandringsled i skogfinsk kultur

Hva: Hytte til hytte 🥾🏠
Lengde: 52,8 km. Krevende fottur.
Når: Mai–oktober

Langs denne historiske vandringsleden opplever du områdets skogfinske historie og kultur, samtidig som du beveger deg på gode stier i flott skoglandskap. Flere steder langs ruta er det satt opp informasjonstavler som forteller om skogfinnenes historie og kultur.

Dette er en 55 kilometer historisk tur-rute mellom gamle finnetorp og andre kulturminner med innsjøen Møkeren som midtpunkt. I tillegg til skogfinske boplasser og kulturminner som gamle skolestuer, kjerreveier, kverner, steingjerder, tufter og hvilesteiner blir du også kjent med kulturminner fra tiden før skogfinnene innvandret på 1600­-tallet. Turen går stort sett på stier i vakker furuskog og langs åker og slåttemarker.

Turen kan gås i tre dagsetapper med overnatting på Lebiko og Grasbråtan. Det finnes også andre overnattingsalternativer underveis. Hele Finnskogrunden er omtrent 55 kilometer lang i lettgått terreng.

Fra 175-årsfeiring av Fortidsminneforeningen på Abborhøgda i Finnskogen, et av tunene Finnskogrunden går gjennom.Foto: Marius Dalseg
Fra 175-årsfeiring av Fortidsminneforeningen på Abborhøgda i Finnskogen, et av tunene Finnskogrunden går gjennom. Foto: Marius Dalseg

Et naturlig start­ og sluttpunkt for runden er Austmarka bygdetun, hvor det er mulig å oppleve røykbadstue en gang i måneden gjennom hele året. Selv om ruta kan gås begge veier, anbefales turgåere å gå med klokka: Austmarka – Grasbråtan – Lebiko – Austmarka, i alle fall første gang. Det gir den aller fineste opplevelsen med de beste utsiktspunktene. Stigningsforholdene blir også best på denne måten.

Grasbråtan er huset i skogen, et perfekt sted for deg som ønsker fred og ro. Det er rart å tenke på at du ikke er mer enn noen få hundre meter fra nærmeste bilvei. Hytta, som nå er en ubetjent DNT­-hytte, ble pusset opp og tatt i bruk i 2013. Den var opprinnelig et skogshusvære som sto nede ved sjøen Møkeren, og som ble flyttet opp til der den står i dag. Hytta har beholdt noe av det typiske ved en tømmerhoggerkoie, blant annet vedovnene. En fantastisk badekulp frister til forfriskende dukkerter.

Lebiko er en ubetjent DNT-­hytte som ligger langs ruta, og et naturlig sted å overnatte underveis. Hovedhuset er fra cirka 1900 og er modernisert en rekke ganger. Utvendig ser det imidlertid gammelt ut. Lebiko er DNT Finnskogen og Omegns største hytte med sengeplass til 12, fordelt på to soverom. I tillegg er det to sengeplasser på sofaer i stua. Lebiko ligger i nokså åpen, gammel innmark som DNT Finnskogen og Omegn tar vare på ved årlig slått. Det er god plass til telt og lavvo flere steder rundt tunet.

Mellom Grasbråtan og Lebiko passerer du Orala, et av de aller best bevarte finnetorpene på norsk side. Det omfatter 15 hus, ca. 30 mål dyrket mark og ca. 150 mål skog.

Du passerer også Abborhøgda, hvor det også er mulig å overnatte, før du kommer til finnetorpet Kvåho. Her var det full drift til midt på 1970-­tallet. Kvåho er et klassisk eksempel på et finnetorp med mange hus spredt rundt på et tun. Det er over­nattingsmuligheter i et lite hus på eiendommen.

Selv om deler av turen går i den karakteristiske barskogen, er det et variert landskap. Abborhøgda er et av de mest artsrike kulturlandskapene på Finnskogen når det gjelder biologisk mangfold i slåtteenger og hakkslåttmarker. Hvis du er her til ulike tider gjennom sommeren, kan du finne flere typer orkideer, sol­blom, bakkesøte, marinøkler og mange andre blomsterarter som ikke lenger trives i våre moderne kulturlandskap.

Les mer om turen på ut.no

Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik/ DNT
Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik/ DNT
Kvitlen har en fantastisk beliggenhet ved badekulpen. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik/ DNT
Kvitlen har en fantastisk beliggenhet ved badekulpen. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik/ DNT

En framtidsrettet selvbetjeningshytte

Den utradisjonelle og framtidsrettede selvbetjeningshytta Kvitlen er av tidligere helseminister Bent Høie omtalt som Norges vakreste. Ta turen og bedøm selv!

Den moderne og innovative storstua tar opp i seg det beste fra over 100 års hyttebygging i regi av Stavanger Turistforening. Resultatet er et fantastisk springbrett midt i et av Rogalands flotteste turområder.

Hva: Selvbetjent turistforeningshytte. 🏠
Passer for: alle.
Åpen hele året.

Stavanger Turistforen­ing arbeider aktivt for å tilrettelegge for hunder på flest mulig hytter. På Kvitlen er det et hunderom med egen inngang. Her er det fire senger og vedfyringsmulighet, i tillegg til fire hundebur.

Les mer om hytta på ut.no.

Turisthytta ligger fint til på et høydedrag med utsikt over Kvitladalen. Hytta vender seg vennlig mot dalen og trekker alle naturinntrykkene inn i stua. Utenfor snor elva seg forbi med svaberg og småkulper, og blinker i de store vindusrutene.

Kvitlen er plassert flott i terrenget, med panoramautsikt både utover dalen og ned mot den fristende badekulpen like utenfor. Trappa opp til døra er bygd som et amfi, hvor du kan sitte med kaffekoppen og nyte synet av den storslåtte naturen midt imot.

Hytta har 26 sengeplasser og 24 madrasser tilgjengelig på hems. Her er det med andre ord plass til en gjeng på femti! Men den føles sjelden trang, ettersom den består av to isolerte bygningskropper, forbundet med en gang, slik at mindre grupper kun trenger å varme opp et be­grenset bruksareal, og det er mulighet for å sitte i mindre grupper.

Det er flere stier inn til Kvitlen. Turen fra Bjordal er den mest populære traseen, i tillegg til å være den korteste etappen opp til hytta. Stien slynger seg i skogkledde lier og åpne daler med elveos og fuglekvitter i bakgrunnen. Et veldig godt alternativ er å heller gå turen inn fra Eikebrekka, den er noe lengre, men mer lettgått enn fra Bjordal.

Fra hytta er det mange fine turmuligheter. Det er en svært flott rundtur rundt Nordre Kvitladalen. Den starter ved hytta og er totalt 7,7 kilometer. Hele runden er T-­merket. Fra Kvitlen går det T­-merket sti videre til turistforenings-­hytta Støle. Vestover er det T-­merket til Hovlandstølen og videre til det popu­lære serverings­ og overnattingsstedet Byrkjedalstunet går det en umerket sti. Denne er krevende, men svært spen­nende.

Foto: Raymond Knudsen/DNT
Foto: Raymond Knudsen/DNT

Moderne komfort i vill natur

Haakonsbu og Toralfsbu på Hinnøya.

Dette er to flotte, nye hytter med moderne komfort og et vell av turmuligheter rett utenfor døra. Hyttene er stoppesteder på den uforglemmelige rundturen Trekanten på Hinnøya.

Toralfsbu ble bygd høsten 2022, og Haakonsbu ble innviet av kronprins Haakon i 2019. Dette er de to nyeste DNT­-hyttene i Nord­-Norge. Begge er moderne hytter med svært gode fasiliteter som solstrøm, gassdrevne stekeovner, godt utstyrte kjøkken, lademuligheter, egne vedfyrte badstuhytter, nye innvendige toalettløsninger og komfortabelt møblement med godstoler og sofaer. Noen soverom har dobbeltsenger.

Hva: Dagsturhytter 🏠 🥾
Passer for alle også firbeinte.
Åpen: Hele året

Det er gode kommunikasjons­muligheter hele året. Flybussen mellom Sortland og Evenes lufthavn passerer både Kanstadbotn og Fiskefjorden flere ganger daglig. Fiskefjorden er et naturlig start­ og endepunkt for «Trekanten på Hinnøya» sommerstid. Herfra går det merket rute til begge hyttene. Vinterstid starter du fra Kanstadbotn når du skal til Toralfsbu.

Hyttene passer for alle brukere. Hit kommer både barnefamilier, skoleklasser, seniorer og dem som vil på topptur. Har du hund, er det godt tilrettelagte sikringshytter hvor du og din firbente venn kan overnatte.

Hyttene har hyttebibliotek med et spennende utvalg av tur­bøker og faktabøker og en mengde brettspill. Rundt hyttene er det tilrettelagt med store terrasser der du kan nyte godværet eller et utemåltid!

Begge hyttene har egen badstuhytte. Disse har egen forgang for omkledning og vedfyrt ovn med vanntank for varmtvann. Badstubad på høyfjellet er en opplevelse i seg selv – vinterstid med fullmåne, stjernehimmel og snøbad, og sommerstid med midnattssol.

Hyttene ligger 400–500 meter over havet i et mektig og uberørt høyfjellslandskap uten vannkraftutbygging eller vindkraft. De har store vindusflater for å kunne nyte den storslagne utsikten. Den lokale turistforeningen kaller dette «indrefileten på Hinnøya».

Rutene til og mellom hyttene er lettgåtte og småkuperte.

Området byr på flotte toppturer både vinter og sommer. På turen mellom hyttene kan Snøtinden med sine 980 meter over havet være en flott avstikker. Vinterstid innbyr den til flott ran­donee­kjøring med flere alternative nedfarter. Fra Toralfsbu er også Fiskfjordtinden på 999 meter over havet et supert alterna­tiv sommer som vinter. Fra Haakonsbu kan i tillegg Vassvikegga anbefales.

Distriktet har i generasjoner vært brukt til jakt og fiske, og også reindrift, så her kan du treffe på reinflokker. De er alltid fascinerende å observere, men husk å holde god avstand. Det driftes med rein på hele Hinnøya. Vis aktsomhet om du treffer på dem.

Det finnes et titall fiskevann langs ruta, som kalles «Trekanten på Hinnøya». Det er fin fisk i alle vannene. Fiskekort løses hos Statskog, som er grunneier. Eller kanskje et bad frister mer? Sommerstid ser du midnattssola både fra Toralfsbu og Haakonsbu.

Les mer om turene i boka eller på ut.no.