– Jeg elsker å teste ut nye smaker, utforske nye grønnsaker og matkulturer, sier Golalah Abassi. Hun kom til Norge som kvoteflyktning sammen med familien da hun var 20 år gammel. Nå er hun både oversetter og forfatter. Da flere av vennene etterlyste en kokebok for Ramadan og Eid og var ikke Golalah tung å be.
I Golalahs matreise tar hun oss med inn i matkulturen i Midtøsten som består av masse farger og smaker. – Krydderet er mildt og man bruker yoghurt i stedet for fløte, sier Golalah. I kokeboka har hun samlet sine favoritter fra Ramadan og Eid-festen. Matinteressen startet allerede da hun var åtte år gammel. Mens de voksne sov middag, stjal Golalah og vennene litt ris, brød og vann og sneik seg ut på gårdsplassen for å lage mat på bålet.
Hva er Eid?
Id eller Eid er en religiøs fest som feires av muslimer for å markere at fasten er over. Ifølge den islamske kalenderen, hijri-kalenderen, faller festen på den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger fastemåneden ramadan. Den feires imidlertid av mange også over de to påfølgende dagene.
Kilde: Store Norske leksikon
Ingredienser:
Sukkerlake:
Fremgangsmåte:
Baklava: Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør en langpanne, legg et ark filodeig i bunnen og pensle hele arket med smeltet smør. Arket kan gjerne klippes slik at det passer til formen eller brettes en gang på bredden. Legg på nytt ark, pensle med smør, og fortsett sånn til det ligger 8 ark filodeig oppå hverandre. Fordel hakkede pistasjnøttene jevnt utover. Press dem litt ned i deigen med håndflaten. Legg resten av filodeigen ark for ark med smør mellom lagene på toppen av fyllet. Del arkene i ruter etter ønsket størrelse med en skarp kniv.
Stek baklavaen midt i ovnen i cirka 20–30 minutter, eller til den er gyllen og fin og ser ferdig ut. Sukkerlake: Bland alle ingrediensene i en kjele og gi blandingen et oppkok. Ta kjelen av platen, så er laken klar. Til slutt: Når baklavaen er ferdig, fordeles sukkerlake jevnt over mens rutene er varme. La det stå til sukkerlaken får trukket godt inn. Dryss over pistasjnøtter og nyt baklava til en kopp te eller kaffe.
Tips:
Baklava har lang holdbarhet i romtemperatur. Den kan fryses ferdig stekt og tines gjerne en halvtime før servering. Du kan bruke valnøtt eller mandler istedenfor pistasjnøtter. Sukkerlaken kan oppbevares i lukket glass i opptil et år i romtemperatur. Den kan blant annet smaksettes med kardemomme, kanel eller vanilje.
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Tips:
Okra er en kalorifattig og næringsrik grønnsak. Den kan til og med friteres og spises som snack. Fersk okra må renses før bruk. Skjær av den ytterste delen av stilkfestet, fjern dunskjegg og skyll godt i kaldt vann. Tørkede okraer bør kokes i vann i 5 minutter og siles av før de blandes med kjøttet
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Tips: Du kan steke vermicelli, mandler, rosiner, gulrøtter og erter flere timer i forveien. Biryani kan fryses ned og varmes opp i frossen tilstand