Hopp til hovedinnholdet

Fem tips til å spare penger på mat

Kokebokforfatter Kristoffer Tilde har mer enn halvert matbudsjettet ved å tenke litt smartere rundt både innkjøp og matlaging. Nå er han aktuell med en førstehjelpsbok for alle som vil spare både penger og klimaet.
TekstBerit Rødstøl
Fem tips til å spare penger på mat

Den ferske kokebokforfatteren har sett seg lei av at folk kaster mat for tusenvis av kroner. – Spesielt middagsrester, tørt brød, slitne grønnsaker og annen fullt spiselig mat blir ofte kastet. Mye av grunnen tror jeg er datoskrekk eller mangel på kunnskap. Det ønsker jeg å gjøre noe med i denne boka, sier han. I Sparekokeboka viser Kristoffer hvordan man kan spare både tusenlapper og miljøet ved å være mer bevisst. – At det handler om å spare penger, betyr på ingen måte at du må spare på smakene, legger han til.

Matsvinn er en av de største årsakene til økte klimautslipp og for mange kan dette være en ekstra motivasjon til å gjøre noe med sitt private matforbruk. Den ferske kokebokforfatteren har selv kjent på at pengene ikke alltid strekker til. Da han kjøpte et rekkehus sammen med samboeren var det vanskelig å få endene til å møtes. Løsningen var å spare på mat. – Lønnskontoen var stort sett tom etter en uke, og jeg husker at det var frustrerende å ha så lite penger å bruke på mat. Men heldigvis klarte jeg snart å snu på det, og lot i stedet de økonomiske begrensningene forvandles til en mulighet: Jeg ville bli rå på å komponere retter av rimelige råvarer, sier Kristoffer, som også står bak instagramkontoen @krisslovesfood.

Sparekokeboka - spis som en konge på budsjett

Av Kristoffer Tvilde

Hvordan spise som en konge på budsjett? Sparekokeboka gir deg svaret! Økonom, matprofil og forfatter Kristoffer Tvilde, bedre kjent som @krisslovesfood på Instagram, måtte nemlig stille seg dette spørsmålet i 2013 da han og samboeren lånte over evne, kjøpte seg rekkehus og blakket seg fullstendig.

Fem tips for deg som vil spare på matbudsjettet:


1. Innfør en fast restemiddag: Velg en dag i uka som dere alltid spiser rester til middag. Her er det mange hundrelapper å spare hver uke. I tillegg føles det veldig bra å kaste lite mat. Ha plast- eller glassbeholdere hvor du oppbevarer middagsrestene dine lett tilgjengelig, og suppler med matvarer du allerede har liggende når du skal lage middag. Med litt øvelse, og kanskje litt ekstra krydder, blir dette gjerne ukas beste måltid! Du kan også servere de ulike restene på små fat og i egne skåler, som på et tapasbord.

2. Unngå å lage for store porsjoner – hvis du ikke planlegger å få rester. Det ersom regel lurt å følge porsjonsberegningen du finner i oppskrifter og på produktemballasjen.

3. Etabler en egen konto som du kun bruker til mat og andre husholdningsartikler. Det gjør det mye enklere å følge med på matbudsjettet.

4. Lag dine egne krydderblandinger: Ferdige krydderblandinger er ofte tilsatt veldig mye salt og er ikke alltid like gode. Derfor liker jeg å lage mine egne krydderblandinger. Lag i store porsjoner og oppbevar på boks, så får de lang levetid. Mangler du et krydder eller to, så går det helt fint å sløyfe det eller erstatte med et krydder du synes ligner.

5. Vær kreativ: Har du glemt en ingrediens til retten du skal lage? Unngå å dra
i butikken for å kjøpe akkurat denne varen. Sannsynligheten er stor for at du kommer hjem med flere varer enn du skulle, og dette kan ha stor innvirkning på matbudsjettet ditt. I denne boka er det flere tips til alternative ingredienser som kan brukes. Google er også et nyttig verktøy. Mangler du for eksempel østerssaus, kan du søke på østerssaus substitutt og få opp mange gode forslag til erstatninger som du mest sannsynlig har på kjøkkenet.

Missing alt text

POTETLOMPER

TID: 25 MIN, 3 PORSJONER

Lomper er skikkelig gode fylt med alt fra rester av ribbe eller pinnekjøtt til min favoritt: smør og brunost. De holder seg også veldig bra i fryseren. Denne oppskriften gir rundt 6 lomper.

INGREDIENSER:

500 g poteter, kokte
1⁄2 ts salt
45 g hvetemel
30 g sammalt rugmel

FREMGANGSMÅTE:

Mos potetene og bland med resten av ingrediensene til en jevn og fin deig. Del i 6 og form hver del til en ball. Press ned og kjevle til lomper på rundt 20 cm (bruk litt mel på kjevlet så de ikke henger seg fast). Stek i tørr panne eller på en takke på middels varme til de er lysebrune på hver side.

SJOKOLADEKAKE AV BRØDRESTER

TID: 40 MIN, 6 PORSJONER

En av de beste måtene å vekke liv i gamle brødrester på er å tilføre væske! Da får brødet veldig like egenskaper som vanlig mel, og det gamle brødet kan gjenoppstå i ny drakt. Denne kaken må du bare prøve!

INGREDIENSER:

7 dl tørt, fint eller halvfint brød, revet i biter
2,5 dl valgfri melk
1 ts vaniljesukker 1 ts bakepulver
1 dl sukker
3 ss kakaopulver

FREMGANGSMÅTE:

Kjør alle ingrediensene i en blender til en jevn kakerøre. Hell i en kakeform og sett i ovnen på 185 °C i 30 minutter. Topp med din favorittsjokoladekrem eller -glasur. Kaken holder også lenge i fryseren.

Andre bøker om mat og økonomi:

For de aller fleste kommer høsten til å bli litt strammere for lommeboken. Her er flere bøker- som hjelper deg til å leve et rikt, men mer økonomisk liv.

Fattig student

Av Karen Elene Thorsen

Den perfekte kokeboken for deg som vil spise sunt og spare penger samtidig! Hva gjør man hvis man er student og har mer lyst til å bruke penger på å være sosial enn på husleie og mat? Karen Elene Thorsen tok utfordringen på alvor og oppdaget fort at det var mye å spare på matbudsjettet ved å skrive handlelister, eksperimentere med billige basisingredienser og planlegge for en uke om gangen. Resultatet: halverte matutgifter, variert kosthold - og null matsvinn!

Kjøp boken

Heimelaga - oppskrifter og kvardagslykke frå Margits kjøkken

Av Margit Dale og Frode Verpe

Margit Dale frå TV 2-seriane Fjellmat og Kystmat har gjennom naturleg veremåte og jordnær matformidling blitt svært populær. I boka presenterer ho over 80 oppskrifter i spennet mellom tradisjon og fornying, og vi følgjer henne frå sjø til hei på jakt etter gode råvarer og matopplevingar. Ho har laga ei bok som sprudlar av mat- og livsglede, og som samtidig kjem med viktige innspel i ei tid der berekraft og miljøperspektiv blir knytt sterkare og sterkare til maten me et kvar dag.

Kjøp boken

Sankeboka - velsmakende ville vekster - høst og vinter

Av Jørgen Ravneberg

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I Sankeboka høst og vinter lærer du deg å identifisere disse ville vekstene og hvor de vokser. Boka har også med flere spiselige tang- og tarearter. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Boka beskriver sesongens spiselige vekster utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem.