Fatland er årets favoritt blant bokhandlerne
I Sjøfararen tar Erika Fatland oss med gjennom det portugisiske imperiet, fra 1400-tallets oppdagere, via koloniveldets fall i 1970-årene og til i dag: En reiseskildring med uforglemmelige menneskemøter, skjebner og historier.
Stor begeistring blant anmelderne
TERNINGKAST 6. «For en reise! For en bok! For en forfatter! ... velskrevet sakprosa av en velopplagt og særdeles observant Fatland. ... Mon ikke Erika Fatland har levert sin aller beste reisebok.» - Guri Hjeltnes, VG.
TERNINGKAST 6. «Årets beste reiseskildring – gjør deg målløs.» - Fartein Horgar, Adresseavisen.
TERNINGKAST 5. «Lesefryd fra Fatland ... en helt egen evne til uanstrengt å flette sammen reiseskildring, historie og portretter." - Andreas Wiese, Dagbladet.
Erika Fatland er kjent for sine store reiseskildringer. I 2011 ble hun brageprisnominert for sin første sakprosabok Englebyen. Siden har hun blant annet gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien, og reiseskildringene Sovjetistan (2014), Grensen (2017) og Høyt (2020). Fatland har mottatt en rekke priser og bøkene hennes er oversatt til veldig mange språk. Fatland er utdannet sosialantropolog og behersker åtte språk.
Årets beste bok
På 1400-tallet seilte dristige portugisiske sjømenn stadig lenger sørover, drevet frem av Henrik Sjøfareren. I 1498 fant Vasco da Gama sjøveien til India, og verden ble aldri mer den samme.
I karavellenes kjølvann tar Erika Fatland oss med på en eventyrlig ferd jorden rundt. Det portugisiske imperiet var det første globale koloniriket – og det siste. Det strakte seg fra Kapp Verde til Goa, fra Nagasaki til Amazonas. Hvilke spor har portugiserne etterlatt seg?
Dette er handlingen i det som er årets beste bok, i følge bokhandlerne. Vi gratulerer så mye med den gjeve prisen.
I 2023 ble prisen tildelt Oliver Lovrenski, for den kritikerroste debuten Da vi var yngre.