De nominerte til Bokhandlerprisen 2024
Sjøfareren
Vinner av Bokhandlerprisen 2024! Les mer om årets favoritt blant bokhandlerne her.
Erika Fatland er tilbake! Med seg i skipssekken har hun hele det portugisiske imperiet, fra 1400-tallets oppdagere, via koloniveldets fall i 1970-årene og til i dag: En reiseskildring med uforglemmelige menneskemøter, skjebner og historier.
På 1400-tallet seilte dristige portugisiske sjømenn stadig lenger sørover, drevet frem av Henrik Sjøfareren. I 1498 fant Vasco da Gama sjøveien til India, og verden ble aldri mer den samme. I karavellenes kjølvann tar Erika Fatland oss med på en eventyrlig ferd jorden rundt. Det portugisiske imperiet var det første globale koloniriket – og det siste. Det strakte seg fra Kapp Verde til Goa, fra Nagasaki til Amazonas. Hvilke spor har portugiserne etterlatt seg?
TERNINGKAST 6. "For en reise! For en bok! For en forfatter." - Guri Hjeltnes, VG
Ikke mennesker jeg kan regne med
Ikke mennesker jeg kan regne med handler om Linda Hansen, tobarnsmor og ansatt i kommunen. Det er en roman om hvordan det er å skjønne at mannen din har lagt seg etter Veronika Hagen, den eneste dama i bygda med glamour. Og om stolthet, skam og en stigende hevnlyst.
TERNINGKAST 6. «Ikke mennesker jeg kan regne med» er en roman det var verdt å vente på. Med den oppnår Kyrre Andreassen det magiske som litteratur på sitt beste kan gjøre: Den får oss lesere til å tenke over våre egne liv." - Anne Cathrine Straume, NRK
Evil Grandma
Mona er i sin beste alder, men det er det ingen andre som skjønner. Hun er litt for tykk, unngår motbakker og foretrekker sofaen framfor helsestudio. En kveld overmannes hun av skyhøyt blodtrykk og et sterkt ubehag. Selv er hun redd hun har fått et hjerteinfarkt, men den unge legen kaller det panikkanfall. Hun har nettopp fått vite at hun skal bli bestemor.
Evil grandma er en frydefullt infam roman om forventninger til kvinnerollen etter overgangsalderen - og om hva som skal til for at en video går viralt.
TERNINGKAST 5. "Line Baugstø kaprer leseren med på en morsom ferd, der sosiale medier og virkelighet møtes i et salig kaos." - Guri Hjeltnes, VG
Det ingen ser
Den ingen ser er en thriller med dyp innsikt i et høyaktuelt samfunnsproblem, æresvold.
Nazdar Gullis familie oppdager at hun ikke bare studerer når hun er på juss-studiene. Hun treffer også Julio som hun er dypt forelsket i. Familien tar affære og Nazdar havner på sykehuset som et åpenbart offer for æresvold. Politietterforskeren Charlie Robertsen forsøker å få Nazdar til å anmelde familien for vold og drapsforsøk. Men så forsvinner Nazdar sporløst. Klarer Charlie Robertsen å finne Nazdar i tide?
TERNINGKAST 6. «Savner du litteratur som virkelig tør å gå inn i sin tid? Da bør du lese krimboken «Den ingen ser».» « ... en engasjerende og medrivende historie - skrevet i et iskaldt og kontrollert språk. Terje Bjøranger er en glimrende forfatter som kan kunsten å disponere en intrige.» « ... en av de beste og mest relevante norske krimbøkene jeg har lest på svært lenge.» - Sindre Hovdenakk, VG
Pabbi
Mímir husker ikke hvor gammel han var da han skjønte han ville få problemer med alkohol, men det var lenge før han drakk for første gang. Dette er historien om en pappa som drakk for mye og en slekt som har vært fulle siden Egil Skallagrimssons tid.
Med varme, humor, men også en god dose alvor skriver Mímir om å ha alkoholismen i blodet, og om frykten for sin egen skjebne.
TERNINGKAST 6. "Usedvanlig vakker og sterk." – Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
Song til mor
Etter tretti år som filmskapar vert Margreth overmanna av livet og veit ikkje korleis ho skal takle det. Som alltid reiser ho heim for å søkje råd hos foreldra sine. Resultatet er filmen "Fedrelandet", men slutten blir ikkje som ho hadde tenkt.
Song til mor er ei øm forteljing om livslang kjærleik - til naturen, til kunsten, til mor og far.
TERNINGKAST 6. «Sterk og sylskarp hyllest til mor ... En selvbiografisk roman som lyser i mengden.» – Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen
Vår ære og vår frykt
Vår ære og vår frykt starter der Min skyld sluttet. En brennaktuell og dypt personlig bok som belyser flere sider av en av våre største samfunnsutfordringer.
Når Abid Raja tar imot sin fars bønn om forsoning, åpner en ny verden seg for ham. Slektninger han ikke har sett på 16 år, inviterer ham inn i varmen, og åpner et fellesskap han som integrert nordmann for lengst hadde meldt seg ut av.
I et polarisert Europa finner Raja både innvandringskritikere, hardtarbeidende ildsjeler som aldri gir opp drømmen om bedre liv for diasporaen, og svært ulike løsninger på integreringsproblemene. Tilbake i Norge ser Abid Raja sitt eget land med nytt blikk. Hvordan kunne han ha sovet sånn i timen? Klarer vi snu utviklingen før det for alvor går galt for det norske integreringsprosjektet? Og hva møter de muslimske guttene og jentene som vokser opp i Norge i dag?
TERNINGKAST 5. "Det som skiller Raja fra andre reisende forfattere, som Morten Strøksnes, Erika Fatland, Åsne Seierstad, og nylig også historiker Nils Rune Langeland, er nettopp det at han er barn av innvandrere med muslimsk bakgrunn." - Knut Hoem, NRK
Lorden
Eg møter dei.
Slike som Lorden.
Dei sprengjer seg inn i meg og eg sprengjer meg inn i dei.
Det står eit gammalt Lordeslott oppe ved Lindevatnet og skodar ut over landskapet. Ein hustrig vinter er kommen til den vesle bygda, og ein morgon ligg det ei ung jente i snøen. Det er den lokale barnestjerna, Ellen Sofie Bestandig. Formannen i historielaget, Jon Magne Moi, er overtydd om at han veit kva som har gått føre seg.
Og Lorden kjem nærmare.
Dette er den tredje nynorskromanen frå Tore Renberg etter Du er så lys og Tollak til Ingeborg. Mørkt lysande og full av vrimlande menneskeliv.
TERNINGKAST 6. "Lorden er en drevent skrevet studie i en ustabil psyke – med hylende morsomme fotnoter." - Andreas Wiese, Dagbladet.
Mormors utrolige venninner
Birgit er sykepleier i Bodø under andre verdenskrig og blir involvert i motstandsarbeidet. Hun forelsker seg i en russisk krigsfange, men det hemmelige forholdet får katastrofale følger.
Nadia blir tatt til fange av tyskerne på landsbygda i Ukraina og sendt til Bodø som tvangsarbeider. En norsk NS-soldat er den eneste som gir henne følelsen av å ha verdi som menneske. I Bodø krysses Birgits og Nadias veier. Begge er mormors venninner, og som henne fortier de sine historier. Alt som skjer dem, deler de bare med hverandre.
Romanen er inspirert av sanne historier og faktiske hendelser, og er en frittstående bok i Trude Teiges mormor-trilogi: Mormor danset i regnet, Morfar pustet med havet og Mormors utrolige venninner.
TERNINGKAST 5. «… en levende og dramatisk fortelling (…) Teiges karakterer er troverdige og sympatiske, og leseren trekkes raskt inn i deres skjebner. Språket er enkelt og tilgjengelig, noe som gjør boken lettlest til tross for de tunge temaene.» —Tommy Falch Novik, Avisa Nordland
Arbeidarhjerte
Trond veit ikkje lenger kven han er. Han vaks opp i Namdalen på 1970-tallet, på Prærien, i ein typisk arbeidarklassefamilie. Faren jobba på saga og var ihuga NKP-ar, mora jobba som hjelpepleiar og var fråfallen frå bedehusmiljøet. Trond hadde høgare ambisjonar, han ville studere, og skaffa med tida eit trygt middelklasseliv. Han skaffa seg alle moglegheiter. Men nå har han mista grepet. Han har mista jobben, har skilt seg frå kona, han forstår seg ikkje på døtrene sine.
Arbeidarhjerte er ein roman om en mann som midtvegs i livet begynner å forakte det han har oppnådd. Den handlar om korleis Norge har forandra seg dei siste 50 åra, og om eit sosialdemokrati som truar med å gå i oppløysing.
TERNINGKAST 5. "Den som ikkje lar seg røre av personane i Carl Frode Tillers nye roman, har også eit hjarte. Av stein." - Knut Hoem, NRK
Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisenbo ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Oliver Lovrenski for boka Da vi var yngre.
Bokhandlerprisen deles ut tirsdag 12. november.