Hopp til hovedinnholdet

Bli med å feire at tacoen er 50 år i Norge!

Taco! er boka for deg som vil piffe opp fredagstacoen! Få gratis oppskrift fra boka nederst i saken!
Foto & videoPress forlag
TekstRedaksjonen
Taco!

Da Helle Øder Valebrokk jobbet med en større artikkel om tacoens eksistens i Norge, slo det henne at retten ikke har utviklet seg spesielt mye. Nå har hun gitt ut boka Taco! for å inspirere deg til å eksperimentere med den klassiske fredagstacoen. Les hvorfor hun ville lage denne boken her!

Taco!

Av Helle Øder Valebrokk

- Tacoen er ikke bare et måltid, men en tilstand

Noen elementer i tacoen har kommet til, som for eksempel syltet løk og mango. Men utover det er det fremdeles kjøttdeigen som troner sammen med rømme, ost, tomat, mais osv. Vi elsker å proppe tacoen full med favorittene våre. Og det skal vi fortsette med. Taco er ikke bare et måltid, men en tilstand. Vi forbinder den aller mest som noe koselig og en sosial hendelse med familie eller venner.

Selv om man ser at noen vil gå mer mot Mexico og lage autentiske tacos, er dette likevel bare en liten andel av tacospiserne i Norge. De fleste vil ha den klassiske fredagstacoen.

Helle spiser taco

Taco som måltid i festlige lag

Å servere taco i festlige lag og konfirmasjon er blitt vanlig. Hvorfor er det slik? Jo, fordi alle kan spise akkurat det de selv vil og velge de ingrediensene de liker aller best fra en hel tacobuffet. Og handler ikke slike dager om å gi folk akkurat det de vil ha uten å bekymre seg over at noen kanskje ikke liker maten? Å servere taco i festsammenheng er det samme som å senke skuldrene og klappe seg selv på skulderen for å ha tatt en riktig avgjørelse.

Hvis alle er så interessert i å spise samme type taco hver fredag, hvorfor kommer jeg da med en bok om den?

Taco! er boken for de som vil piffe opp fredagstacoen. Det kan være å kun lage tacokrydderet selv eller prøve seg på hjemmelagde lefser? Kanskje vil man lage en enkel salsa eller to? Det aller meste i boken er mulig å lage for absolutt alle. Noen ting tar litt lenger tid å lage, men er så absolutt verdt innsatsen.

I boken får du oppskrift på hele 52 tacoer, en for hver tacofredag i året. Du får også oppskrifter på retter som inneholder tacoelementer og idéer til hvordan du bruker restene etter fredagens måltid, og selvsagt også vegetarvarianter og taco med sjømat.

Da er det bare å ønske god tacofredag!

- Helle Øder Valbrokk.

Få gratis oppskrift: Chicken tinga

Chicken tinga er en meksikansk klassiker mange kanskje ikke kjenner til. Denne luringen av en rett er en slags gryterett, og jeg synes den er helt genial. Den består av revet kylling i en aromatisk tomatsaus. Det er da helt perfekt å ha på tacoen, er det ikke?

Taco!

Ingredienser

2 store kyllingbryst
1 dl av kraften fra kyllingen
1 boks hermetiske tomater
1 ts chipotlepulver
1 ts tørket oregano
salt og pepper
3 ss nøytral olje
1 stor løk
4 fedd hvitløk

Slik gjør du

1. Legg kyllingbrystene i en gryte og tilsett vann så det så vidt dekker kyllingen. Sett på lokk. Småkok på medium varme i 25 minutter. Ta vare på 1 desiliter av kraften fra gryten. Riv kyllingen i strimler. Ha kyllingen tilbake i kraften du sparte, for å holde den saftig.

2. Skjær løken i tynne strimler. Finhakk hvitløk. Ha olje i en gryte. Tilsett løken og stek den blank i noen minutter under omrøring. Tilsett hvitløk og krydre med chipotle, oregano, salt og pepper. Hell tomatene over løken og kok inn til fastere konsistens. Tilsett kylling og kyllingkraften. La putre på medium varme i 20 minutter.

3. Server som tacofyll med favoritt-tilbehøret ditt!