John Hobberstad aka Eventyrgutten elsker å gå på tur. Og så elsker han å lage god mat på tur. Les hans tips til teltturen her, og få en gratis oppskrift fra boka 'Mat på tur'
Publisert16. apr. 2025
TekstRedaksjonen
Våren er i anmarsj og eventyrene i skog og fjell venter på oss. Noe av det beste jeg vet er en god fjelltur med telt i ryggsekken og sol i kinnet. Alt stresset kan legges igjen hjemme, lyden av biler byttes ut med fuglekvitter og lyden av elver som bruser nedover fjellet. Når jeg er på tur, er maten en viktig del av opplevelsen, på både korte og lange turer.
Da jeg var yngre og friluftsinteressen tok tak i meg, oppdaget jeg at maten vi lagde på tur var litt «kjedelig». Det ville jeg gjøre noe med, så jeg begynte å eksperimentere med mine favoritt-oppskrifter. Det ble stor suksess.
Ut med den svette matpakka og inn med denne boka som viser deg hvordan du enkelt kan lage deilige retter, på primus eller bål. Boka har 50 oppskrifter på frokoster, middager og desserter du kan nyte på tur uten stress eller timesvis med planlegging. Du får blant annet kjapp turkebab, fiskegrateng, tacosuppe og spicy eventyrgryte. Blåbærkaker, browniekjeks og kremboller står trolig også i fare for å bli nye turfavoritter.
Det er friluftslivets år og du skal kanskje ha din første natt i telt?
Her kommer noen tips til teltturen:
John tipser om at det går an å leie telt dersom man er usikker på om man vil gå til innkjøp av eget utstyr.
Finn en rute som passer deg og ditt reisefølge. Toppen trenger ikke være målet, det finnes mange fine utsiktspunkt «underveis» på turen. Da kan du legge igjen utstyret i camp og gå videre til toppen uten å dra på en tung ryggsekk.
Planlegg måltidene dine i forkant. Det finnes mye digg mat du kan lage «fra bunn av» på både korte og lange turer. En fantastisk tur starter med god middag, snacks i teltet og en varm frokost.
Ull er gull! Det kan bli kjølig om natten, selv på sommerturene. Da er ull kjekt å ha. I tillegg vil ull regulere kroppstemperaturen din på varme dager og ha en svalende effekt. Ta med et ekstra sett ullundertøy som du kan skifte til når du har slått camp.
Sjekk værmeldingene der du skal, og noen steder rundt. Da vet du mer hva du kan forvente i løpet av turen. Men vær alltid forberedt på skiftende vær.
Er du bekymret for at været kan skifte? Legg turen til områder med DNT hytter, da har du mulighet til å velge overnatting innendørs ved dårlig vær. Eventuelt kan du gå en kortere tur med bilen i nærheten. En liten «fluktplan» er alltid fint å ha.
Leie fremfor eie – er bra for deg, miljøet og lommeboka. Før du går til innkjøp av eget telt, kan det være smart å leie telt fra andre de første gangene. Da får du også testet ulike telt og finne ut mer om utstyret før du kjøper selv.
Her får du en liten smakebit på oppskriftene fra boka, Mat på tur:
Eventyrgryte med chili
Denne gryteretten ble til en søndag jeg skulle ut på tur og butikkene var stengt. Etter en kjapp titt i skapet fant jeg noen ingredienser som kunne bli noe godt. Nå er eventyrgryten blitt en hyppig brukt oppskrift på mine turer.
Lages på samme måte over bål.
Tidsbruk: 30 minutter
Porsjoner: 2
Utstyrsliste:
Skjærefjøl
Kniv
Gryte (2 L)
Øse
Tallerken
Du trenger:
3 kjøttpølser
½ løk
8 cherrytomater
1-2 rød chili
200 g spagetti
1 boks hakkede tomater
2 dl fløte
4 dl vann
Salt og pepper
Slik gjør du:
Finn frem skjærefjøl og skjær pølsene i biter, grovhakk løken og del cherrytomatene i to. Del chilien i to og fjern frøene. Finhakk chilien.
Ha alt i en gryte og tilsett boksen med hakkede tomater, vann, fløte og krydder.
Del spagettien i to, ha den i gryta og rør godt rundt.
Sett gryten på primusen og skru på medium varme. La eventyrgryten småkoke under jevn omrøring, i cirka 10-15 minutter.
Turboller med vaniljekrem
Bakverk på tur er langt enklere en du tror. Disse bollene lages uten gjær og stekes i stekepanne, og smaken er like god som hjemme.
Lages på samme måte på primusen.
Tidsbruk: 10 minutter forarbeid, 15 minutter på tur
Porsjoner: 2
Utstyrsliste:
Stekepanne
Stekespade
Du trenger:
6 dl hvetemel
4 ss sukker
2 ts bakepulver
2 ts kardemomme
100 g flytende smør
2 dl melk
smør til steking
Dette gjør du hjemme:
Bland mel, sukker, bakepulver og kardemomme i en bolle. Rør om slik at alt blandes godt sammen.
Tilsett flytende smør og melk, og kna med hendene til du får en fast deig.
Pakk deigen i en plastpose eller matboks. Ta også med litt hvetemel i en pose, det kan være du trenger litt ekstra når du skal lage bollene på tur.
Dette gjør du på tur:
Finn frem en tallerken og ta en håndfull turbolledeig.
Klem deigen rund og flat. Ha en liten dæsj vaniljekrem i midten.
Brett kantene over og klem tuppene sammen med fingrene slik at vaniljekremen holder seg inni bollene. Rull deigen forsiktig i hendene for å forme bollene.
Sett stekepanna på primusen og bruk medium styrke på gassblusset. Smelt litt smør i panna. Smøret setter god smak, du kan med andre ord bruke rikelig med smør til steking.
Stek bollene 2-3 minutter på hver flate. Husk å steke bollene litt på «sidene» også. Når bollene har blitt gyldenbrun jevnt over, er de klar til å nytes.
Tips: Du kan fylle bollene med nesten hva som helst. Sjokoladebiter, syltetøy eller mandelmasse er også veldig godt fyll til bollene.
Utstyr til tur:
En guide til hva som er godt å ha med i sekken når du skal lage mat ute.
Søppelpose Naturen skal være like fin når du forlater den som når du kom – ta alltid med deg søppelet hjem.
Gryte En lett gryte til supper og gryteretter.
Servering En alt-i-ett tallerken er kjekt å ha i sekken. Disse er som oftest laget av bioplast og har lav vekt. Du får tallerken, skål, kniv, gaffel og skje i en og samme boks.
Skjærefjøl og kniv Når du tilbereder mat ute, er disse to redskapene nesten umulig å klare seg uten.
Øse og stekespade Supre når du skal lage supper eller steke kjøtt og grønnsaker i stekepanna.
Stekepanne Det viktigste redskapet for å lage mat på tur. Med en stor og god stekepanne kan du lager nesten alt fra denne boka.
Våtservietter Grisete stekepanner og tallerkener er ikke kjekt å ha i sekken. Tørk av det groveste med våtservietter og kast disse i søppelposen din før du pakker sekken og går videre på turen.
Stor drikkeflaske Denne kan brukes til mer en du tror. Naturligvis er det mulighet for å ta med seg rikelig med vann, men drikkeflasken er også godt egnet til å ha med pannekakerøre o.l. Sist, men ikke minst, fungerer den utmerket som varmeflaske i soveposen om natten, om du fyller den med kokende vann.
Krydderbøsse Liten og lett bøsse med plass til flere sorter krydder.
Førstehjelpsutstyr Du vet aldri når uhell oppstår. Rundt bål og primus kan brannskader, kutt og lignende, skje selv den mest erfarne fjellfanten. Om det ikke skjer deg, kan du møte noen som trenger hjelp underveis. Ta med et lite førstehjelpsskrin, alltid!
Matpakker
De gangene du ikke orker «styret» ute på tur, kan du gjøre klart mye hjemme før du går. Kutt kjøtt og grønnsaker på kjøkkenet og oppbevar disse i tette poser, så slipper du søl i sekken og kan lage maten kjapt og enkelt på tur.