Les deg opp på konflikten mellom Israel og Palestina
Nyhetsbildet har de siste ukene vært preget av den blodige konflikten i Midtøsten. Hva er det egentlig som skjer? Og hvordan kunne det gå så galt?
Vi har funnet frem til to nye bøker som gir et innblikk i den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina.
Palestina, Israels ran, vårt svik
NRK-veteran Odd Karsten Tveit har skrevet boka Palestina, Israels ran, vårt svik. – Boka viser hele bakteppet for krigen mot Gaza som pågår nå, sier han. Journalisten har levd med Midtøsten i over femti år. – Palestina, Israels ran, vårt svik gir innsyn i Israels okkupasjon, kolonisering og fordrivelsen av palestinerne siden 1948 fram til 2023. Dette har ingen norske bøker tidligere gjort, sier Odd Karsten.
Den store historien
Dette er den store historien om årene fra 1948, da Israel kom på kartet, frem til i dag. I boka legger den tidligere NRK-korrespondenten frem ny kunnskap om krigsforbrytelser, koloniseringen av palestinsk eiendom og om forholdene for palestinere i Israel, på Vestbredden og på Gaza. Tveit har intervjuet en rekke forskere, journalister, diplomater og menneskerettighetsaktivister – flere av dem israelere – til boka.
Boka har fått svært god mottakelse av anmelderne. Dagbladets Morten Strand gir boka terningkast fem og kaller den «glimrende». Klassekampens Tore Linné Eriksen skriver «det finnes knapt noen bedre veiviser inn i det det israelsk-palestinske landskapet enn Odd Karsten Tveit»
Nå kan forlaget melde om at at et tredje opplag er på vei. – Utviklingen i Israel og Palestina den seneste tiden er så opprørende at det er vanskelig å fatte. Likevel må vi fatte det; vi må sette oss inn i det som skjer, og vi trenger å kjenne til bakgrunnen for konflikten. Odd Karsten Tveit skriver med kunnskap, innsikt og klokskap om hele historien bak den brennbare konflikten, sier Tuva Ørbeck Sørheim, forlagssjef i Kagge Forlag.
Den lange uken
Journalist Arild I. Olsson og fotograf Jarle Aasland har beveget seg fritt blant både moderate og mer ytterliggående mennesker i Israel, Palestina og Libanon. Boka synliggjør dermed sammenhenger, motiver og årsaker som ikke alltid kommer fram i nyhetsbildet.
Den lange uken er en fortelling om det moderne Midtøsten, sett nedenfra. Boka går tett på hverdagsliv i Israel, Palestina og Libanon, og tar leseren med på en fargerik, fengslende og perspektivrik ferd der historiske begivenheter og lange konfliktlinjer forklares gjennom førstehåndsvitner og andre delaktige fra alle sider av konflikten: flyktninger, opprørere, soldater, militærnektere, vindyrkere, surfere og flere helt vanlige mennesker som forsøker å leve mer eller mindre normale liv i en komplisert, stressende og noen ganger livsfarlig tilværelse.
Fortellingen rammes inn av historiene til Abdallah al-Salhani som rømte til Libanon da jødiske styrker inntok Palestina i 1948, og jødiske Harry Hermann som flyktet fra nazistene til Stavanger, og senere ble pressefotograf i Israel.