Lær å reparere klærne dine selv
I boka Synlig reparasjon skriver Eva Kittelsen om hvordan du kan fikse ødelagte klær og kanskje også gjøre dem enda kulere med kreative reparasjoner.
Her er noen av hennes tips til hvordan du bør gå fram:
Eva Kittelsen er utdannet ballettdanser og mote- og tekstildesigner. Hun har jobbet med produktutvikling og innkjøp for merkene WOW og BikBok, jobbet som designer og mønsterkonstruktør i den etiske oppstartsbedriften Fair & Square og var finalist i Symesterskapet på NRK.
I dag jobber hun fulltid med synlig reparasjon, holder foredrag og driver nettbutikken My Visible Mend.
Aktuell med boka Synlig reparasjon.
Unngå mine feil
Første gang jeg forsøkte meg på synlig reparasjon, hadde jeg ikke lært så mye om håndsøm ennå.
Jeg var så gira på å teste ideen min at jeg bare brukte det utstyret jeg hadde liggende. Nåla var for tynn, tråden for tykk, jeg hadde tatt for mye lim på lappen og brukte ikke fingerbøl. Det var tungt å dra nåla gjennom flere lag med stoff, og jeg gjorde noe du aldri burde gjøre: Jeg forsøkte å dra den gjennom ved hjelp av tennene.
Plutselig sa det «KNEKK!». Den høyre fortanna mi har fortsatt et lite hakk som minner meg på at ting kan virke vanskeligere enn de trenger å være. Hvis vi bruker litt tid på å legge til rette for oss selv, kan livet bli enklere. I boka har jeg samlet mine aller beste tips, sånn at du kan unngå mange av de feilene jeg har gjort de siste årene.
Gjør det holdbart
- Reparer hele det slitte området, ikke bare der det er hull. Dette er den vanligste feilen vi alle gjør. Stopp eller lapp helt til et område som ikke er slitt, sånn at reparasjonen festes i noe solid.
- For ekstra beskyttelse mot slitasje kan du lappe med flere lag med tynt stoff i ulike størrelser, slik at overgangen fra tynt til tykt blir gradvis.
- Forsterk plagget på innsiden med en stor lapp som du fester med diskrete eller synlige sting. Da kan du dekke selve hullet med en liten lapp, strykemerke eller et broderi, samtidig som reparasjonen festes i noe solid på innsiden.
- Ikke snurp sammen hullene når du reparerer. Vi vil gjerne lukke hull så fort som mulig, men hvis vi gjør det slik, drar vi i et svakt stoff på et sted som antakelig opplever en del belastning. Da går det lett i stykker igjen. Ofte er det ikke så pent heller, ettersom det kan bli krøllete, skjevt eller klumpete. Prøv å få materialet du fikser til å bli så flatt som mulig ved å fylle i hull.
- Match materialer. Lapper og tråder må kunne vaskes på samme måte som plagget. For eksempel bør du ikke bruke ulltråd på bomullsplagg, men du kan fint bruke bomullstråd på ullplagg. Stoffet eller tråden bør heller ikke være mye tykkere eller tynnere enn stoffet du fikser.
- Bruk elastisk søm og elastiske lapper på elastiske plagg, ellers revner det fort i kantene. Du risikerer også at noe ikke passer lenger fordi det blir for stramt.
Sank materialer
1. Høst tilbehør som knapper og glidelåser fra plagg som er så slitte at de må kastes.
2. Sank stoff til lapper. Det er som regel mange områder på ødelagte plagg eller tekstiler som ikke er slitte og som kan brukes til reparasjon av andre ting. Ribb på sokker kan brukes som ribb på bukser eller gensere, både som erstatning for en slitt ribb eller for å forlenge plagget. Du kan ofre én ødelagt jeans for å reparere alle de andre. Ullundertøy, T-skjorter og single eller slitte sokker er alle gode kilder til elastiske lapper. Du kan også bevare deler av favorittplagg som trykk og andre motiver. Ved å lage dine egne lapper sparer du også penger og miljø.
3 Vliesofix er ideelt for å lage egne strykelapper. Det er som et matpapir med lim på. Stryk det med limsiden ned på baksiden av lappestoffet. Når det har festet seg helt, kan du klippe ut ønsket størrelse og fasong. Strykelapper laget med vliesofix foretrekker jeg å sy fast med symaskin. Det kan bli litt hardt å sy gjennom limet for hånd. Vliesofixen gjør derimot at lappen sitter godt og pent og flatt mens du syr. Det er en stor fordel, spesielt hvis du ikke har sydd så mye før.
4. Forhåndsvask lapper hvis de er laget av nye klær eller tekstiler. Slik forhindrer du at lappen krymper i vask etter at den er sydd på. Det er også en måte å beskytte mot avfarging.