Jan Kjærstad om kjærlighet og vennskap, penger og politikk
Einar, hovedpersonen i Valgdager, er besatt av rikdom, men ikke av det materialistiske slaget. En sommerdag i 1959 på Youngstorget får han en femøring av sin navnebror Einar Gerhardsen, selveste landsfaderen, og mynten blir en ledestjerne.
- Jeg ville vise hvordan rikdom påvirker oss, på godt og vondt. For Einar blir pengejakten en måte å fylle et tomrom i livet på, noe mange kanskje kan kjenne seg igjen i, sier Kjærstad.
Can’t buy me love?
Einar tenker på penger som en mulighet til å redde sin dødssyke bror som ikke får den behandlingen han trenger i Norge. Ikke bare skal rikdom kunne overvinne døden i ungguttens verdensbilde, men kanskje kan den også kjøpe kjærlighet? Einar glemmer aldri den første gangen han Så Helena Blix i skolegården.
- Hvorfor akkurat henne? Det er helt irrasjonelt. Man er aldri så forelsket som når man er i puberteten, la oss si i 12-16 årsalderen. Og særlig fordi det er første gang disse følelsene slår inn i kroppen, man blir liksom tatt i bakhold av noe man ikke visste eksisterte. The first cut is the deepest. Det er derfor Helena forblir i Einars bevissthet så å si gjennom hele livet, uansett hva han gjør, uansett forhold til andre kvinner. Det er ikke tilfeldig at jeg har valgt navnet Helena. Man kunne starte en krig på grunn av henne, forteller Kjærstad.
Det nye Norge
Romanen er lagt opp rundt seks stortingsvalg, og hver del av boken knyttes til en sentral bolig – fra treromsleiligheten på Grorud til en luksusvilla i Holmenkollen. Samtidig spiller en kvinne en avgjørende rolle i hvert kapittel.
I Valgdager får vi også et bilde av det moderne Norge, med alle dets ambisjoner og utfordringer. Forfatteren håper romanen vil gi leserne et bredere perspektiv på penger, makt og de valgene som former oss.
Valgdager har fått gode kritikker. Les et utdrag fra dem her:
«Valgdager er Jan Kjærstad på sitt mest kjærstadske. Fortellinger om kjendiser og luksus, om begjær og talismaner, veves sammen med trangen til å skape noe stort med tankens kraft. Det er ambisiøst, og det virker.»
- Anne Cathrine Straume, NRK
«Norge regnes som et av verdens lykkeligste land. Kanskje har denne nasjonen av sosialdemokrater likevel mistet ett eller annet på veien fra Gerhardsens fellesskap til vår stappmette, nyrike individualisme. Vi har den fattige verdens blod på våre oljede hender. Hva gjør vi med det, nå og framover? Kjærstad har ingen fasit. Men han stiller spennende spørsmål, i en roman som på sitt beste er både rørende og klok.»
- Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
«Flere av de nostalgiske skildringene av Einars barne- og ungdomsår er nydelige, og fortellingen om fire venner som følger hverandre livet gjennom, er både morsom, sår og vakker.»
- Eilif Guldvog Hartvedt, Aftenposten
TERNINGKAST 6. «Jan Kjærstad hører hjemme i det ypperste favorittsjiktet mitt når det gjelder nåtidige forfatterstemmer. Valgdager bekrefter den posisjonen. (…)»
– Tor Hammerø, Nettavisen
«Valgdager spinn seg inn i nokre av dei mest ikoniske augneblinkane i norsk historie, akkurat slik Kjærstad har gjort fleire gonger før. (…) Kjærstad har skrive haustens beste bok om Arbeidarpartiet og vår tid.»
– Emil André Erstad, Vårt Land