Iskald islandsk krim
Det er midt på vinteren og iskaldt når de fire vennene fra Reykjavik begir seg ut i det øde, islandske høylandet. Sammen med geologen Haukur skal de dra på en vanvittig vandretur for å lese av en måler som står ved kanten av den sørøstlige armen av isbreen Vatnajökull. En måling som Haukur trenger for å få avsluttet doktorgradsavhandlingen sin og som de fire vennene bruker som en unnskyldning for å forlate sine komfortable og kjedelige liv.
Født: Island, men vokste også opp i Texas.
Bor: Seltjarnarnes, som er en forstad til Reykjavík.
Bakgrunn: Yrsa Sigurðardóttir er forfatter og sivilingeniør. Hun har skrevet for både barn- og ungdom, men også krimbøker.
Aktuell: med krimromanen Byttedyr.
Når gruppen ikke vender tilbake blir redningsmannskap sendt inn for å lete etter dem, og en etter en blir de døde og frosne kroppene avdekket under snøen. Men under etterforskningen forblir det et mysterium hvorfor disse dårlig utstyrte menneskene la i vei på en så farlig reise. Hva kunne muligens ha fått gruppen til å forlate det lille tilfluktsstedet de hadde?
Det fantes ingen tegn til mennesker. Kun skinnende hvit og uberørt snø over det hele. Ikke antydning til liv å spore, og det var vel heller ikke til å undre seg over – få dyr klarte å overleve den beinharde vinteren på̊ dette øde stedet. Akkurat dette hadde blitt tydelig da de passerte et sauekadaver på̊ veien. Dyret var for det meste dekket av snø, og kun noe av den tjafsete ulla stakk opp. Det gikk ille med sauene som man ikke fikk sanket fra traktene her om høsten.
Fra Byttedyr
Inspirert av flere hendelser
Det var et uløst mysterium ved Dyatlov-passet i Uralfjellene, der en gruppe elever og læreren deres dro på tur på 1950-tallet og ikke kom tilbake, som inspirerte Yrsa til å skrive boka. – Likene deres ble funnet i snøen, og i varierende avkledningsstadier. Den dag i dag vet ingen hvorfor de forlot teltet, tilsynelatende midt på natten, bare for å fryse i hjel, sier hun og røper at hun også har en annen inspirasjon; en gammel, inntørket babysko som ble funnet i bakken i bakgården til forlaget. – Forlaget mitt viste skoen på et middagsselskap de holdt for Ragnar Jónasson, Dan Brown og meg selv og lurte på om noen ville bruke denne som rekvisitt i en bok. Ragnar og Dan var ikke interessert, men denne skumle skoen var akkurat min greie.
Romanen følger tre hovedpersoner; Den unge kvinnen Dröfn, som er en del av den lille gruppen som tar turen inn i høylandet. Hun lever et kjedelig og komfortabelt liv og legger ut på tur sammen med mannen sin og vennene for å få en forandring. Vi møter Hjörvar, en middelaldrende mann som nylig har tiltrådt en stilling ved radarstasjonen. Han er en introvert, er skilt og ute av stand til å reparere det ødelagte forholdet han har til sine to voksne barn. Hans sosiale interaksjoner er for det meste med broren. Den siste hovedpersonen er Jóhanna, en ung kvinne som er medlem av redningsteamet som deltar i søket etter den savnede gruppen.
Deler av handlingen er lagt til den isolerte NATO-radarstasjonen i Stokksnes som i romanen kun er bemannet to menn, hvorav den ene nylig har tiltrådt stillingen etter forgjengerens merkelige bortgang. Yrsa sier at hun gjorde omfattende research og besøkte både Lónsöræfi-høylandet og radastasjonen i arbeidet med romanen. Hun ble vist rundt på stasjonen og fikk vite hvordan den var beskyttet mot anti-NATO-spionasje. – Etter turen ble jeg invitert til å se eiendommen og utstyret som var utendørs. Jeg fikk en paraply før jeg gikk ut og ble fortalt at dette var nødvendig. Mennene som fulgte meg åpnet også en paraply hver. Siden det ikke regnet, trodde jeg at paraplyen skulle sørge for at spionsatellitter ikke ville være i stand til å ta bilde av oss fra verdensrommet. Men det viste seg at paraplyen skulle beskytte hodene våre mot hekkende terner som er veldig aggressive og angriper folks hoder ovenfra. Så, ingenting med spionering å gjøre, bare god gammel natur, sier Ylva.
Flere krimtips til påske:
Påske og krim hører sammen. Her er flere gode lesetips for deg som vil dykke ned i en spennende fortelling.
Fedrenes misgjerninger
Kåret til årets beste svenske krim i 2021 av Svenska Deckarakademin. Statsadvokat Rebecka Martinsson kjeder seg i jobben på Kirunas politistasjon. Hun er nedlesset papirarbeid og lengter etter å få være mer operativ, å være med politikollegaene sine ut i felten. Så da den respekterte rettslegen Lars Pohjanen ber Rebecka om hjelp til å etterforske et gammelt drap, er hun ikke vanskelig å be.
Isbryter
Politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg må løse nye mysterier på Sveriges vestkyst. Det er vinter i Hovenäset, og August er lykkeligere enn på lenge. Butikken hans, Strindbergs second hand, går strålende, og dessuten er han nyforelsket. Men en iskald januarnatt rystes det lille samfunnet av en brann som ødelegger to sjøboder. Den ene tilhører August, og den andre eies av Axel Ehnbom, en eldre mann som har bodd i Hovenäset hele sitt liv. Politietterforsker Maria Martinsson sliter med å oppklare saken, som snart viser seg å omfatte et drap. Noen i Hovenäset skjuler mørke hemmeligheter. Isbryter er den andre boken om politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg.
Den barmhjertige samaritan
Politietterforsker Olivia Rönning har forsvunnet. Kollegaene hennes forstår at hun må være bortført mot sin vilje. Hennes gode venn Tom Stilton er på landstedet sitt i skjærgården. Men da han hører om Olivias forsvinning, drar han tilbake til Stockholm for å bistå letingen. De finner spor som fører til en enslig hytte i skogen, men da de kommer frem, står hytta i full fyr. Brannmannskapet finner en forbrent kropp i ruinene. Er det Olivia? Samtidig gjør vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere hva som helst for å sabotere vaksineleveransene til Sverige. Har det noen sammenheng med kidnappingen av Olivia?