Hopp til hovedinnholdet

Bak kulissene med Christian Borch

Når du i et langt liv har arbeidet kloss innpå storpolitiske prosesser, er det særlig en ting du bare må ha sagt til slutt: tingene er ikke sånn folk tror.
Foto & videoLina Hindrum
TekstChristian Borch
 Christian Borch har utgitt en rekke bøker. Nå er han aktuell med boka "Bak kulissene"
Christian Borch har utgitt en rekke bøker. Nå er han aktuell med boka "Bak kulissene"

Forbløffende krefter og interesser styrer spillet backstage på samtidens store scene. Det er bl.a. det «BAK KULISSENE – minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende» handler om.

Christian Borch (f. 1944) var ansatt i NRK fra 1978 til 2015, blant annet som utenriksreporter, kommentator og utenriksredaktør. Fra 2000 til 2010 var han fast nyhetsanker i Dagsrevyen, og deretter programleder i nye Urix fra 2010 til 2014. Borch har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullruten som beste nyhetsanker.

I nær innpå et halvt århundre var jobben min å ligge så tett på sikkerhetspolitikken som det går an. Det ble en spesiell idrett, fordi alle alltid sitter med kortene klistret til kroppen. Spenningene, både under den Kalde Krigen og etterpå, gjør at mer enn mye må holdes hemmelig.

Skal du få til noe her, må du bygge tillit og kunnskap med glatt ansikt og tålmodighet. Følehorn og luktesans må liksom alltid være tent, og du må legge stein på stein før du kan se hvor grensene går. Det nytter ikke å hoppe av en stund.

Du må ha jobben som livsform.

Det gjelder ikke bare sikkerhetspolitikken.

Hvis demokratiet skal virke må folk vite hva som skjer, og det (vil jeg påstå) gjør folk flest ikke. I tidens løp har språket fra samfunnets ledere vært giret stadig mer systematisk inn på å tjene egne hensikter, og sannheten er blitt relativ.

Et eksempel var hvordan Bush-kretsen bevisst forfalsket fakta for å få støtte til Irak-krigen i 2003. Det ble avslørt. Men det kryr av andre forhold som dag for dag flyr under offentlighetens radar.

Fra 1980-årene har verden levd med en «ny-kapitalistisk» kultur. Det har gjort at måten vi tenker på blir mer og mer farget av markedsmekanismene. Politikk og politikere underlegger seg reklamens salgsmetoder. De lar seg selge, langt på vei på linje med bleier og sydenturer.

Det har bit for bit undergravd troverdigheten.

Jeg dro til sjøs den dagen jeg fylte 17. Jeg lærte mye, særlig at de ferdigstøpte verdiene jeg var pumpet full av i min oppvekst i Holmenkollåsen, ikke stemte med den virkelige verden.

Jeg opplevde en intens glede ved å oppdage og forstå virkeligheten med egne øyne og eget hode, løsrevet fra alle klisjeer.

Det, bestemte jeg meg for, var hva jeg ville gjøre resten av livet. Og det gjorde jeg.

Tro meg – det har vært verdt hvert minutt.

Bak kulissene - minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende

Av Christian Borch

I nesten femti år har Christan Borch stått ringside der beslutninger fattes. Han har seilt i utenriksfart, arbeidet i The Times og Morgenbladet, er utdannet fra London School of Economics og Forsvarets Høyskole. Men for det norske folk er han først og fremst kjent fra NRK, der han har vært en av kanalens synligste og best respekterte medarbeidere gjennom en liten menneskealder.