Anbefalte hagebøker
Endelig kan man ane vår i lufta, og det er på tide å legge gode planer for hagen som gir blomstrende bed og frodig jord senere i sommer.
Også denne våren byr på en rekke nye hagebøker som kan inspirere og motivere til hagearbeidet, uansett hvilken hage du har! Vi har snakket med tre entusiastiske forfattere om deres beste råd for å få en god start på sesongen.
Ikke start dyrkesesongen for tidlig
Søstrene Ida og Marthe Norderhaug er forfatterne bak boka Markens grøde. De vil gjerne ta deg med på reisen fra jord til bord, og lærer deg alt du trenger å vite for å lykkes med dyrking av grønnsaker og få inspirasjon til fristende grønne retter.
Når bør man starte dyrke-sesongen, og hvor starter man?
- Ikke så for tidlig! Planlegg forkultivering inne ut fra når siste frostnatt normalt er hos deg. På Østlandet er dette rundt 15. mai. Start i det små med noe enkelt du også liker å spise.
Hvilke tips vil dere gi til de som ønsker å starte med dyrking selv?
Dyrk på lag med naturen. En naturvennlig hage er både til pryd og nytte og passer i stor grad seg selv. Nyt hagen og slapp av. Ikke la deg lure av hageglansbilder på Instagram eller grønnsakene i butikken. De er unntaket snarere enn normalen.
Kan man få til å dyrke noe selv uten en stor hage?
Ja! Det er forbløffende hvor mye man kan dyrke selv på liten plass! Ikke la plassbegrensninger hindre deg fra å dyrke. Om du ikke har egen hage, balkong eller terrasse kan du gå sammen med en venn, leie en parsell eller melde deg inn i et andelslandbruk.
Fra drøm til drivhus
Har du drivhus i hagen, eller kanskje du drømmer om det? I boka Fra drøm til drivhus gir Helene Moe Slinning deg en praktisk håndbok i kunsten å bygge drivhus! Her er det tips til planlegging og plassering, materialvalg, budsjetter, planting og mye mer!
Hva er det som er så bra med drivhus?
Et drivhus gir en helt ny dimensjon til hagelivet! Selv synes jeg det aller beste er at hagesesongen blir lenger i begge ender. Med drivhus kan du starte våren mye tidligere. Selv om vårvindene kan være kalde og det ikke frister så mye å være ute, varmes et drivhus raskt opp av vårsolen. Dermed kan både du og små spirer kose dere i ly bak rutene. Jeg setter også pris på at drivhuset er et estetisk vakkert element i hagen, som jeg kan bruke som utgangspunkt for å skape hyggelige miljøer og soner.
Hvordan forbereder man drivhuset for vinteren?
Gir du drivhuset en vask når sesongen er over, minker du sjansen for at utøy overvintrer der inne. Demonter også automatiske vindusåpnere. Om du har uisolert drivhus, må eventuelle planter som ikke tåler frost, tas innendørs for overvintring. Husk å måke snø fra taket om vinteren. Og den aller grundigste vasken bør du ta om våren før du tar drivhuset i bruk igjen. Velg en dag med plussgrader, ta ut alt av møbler, potter og andre løse ting, og vask grundig med for eksempel salmiakk. Så er både drivhuset og du klar for en ny og deilig sesong!
La deg inspirere året rundt!
Hage- og interiørentusiast Victoria Dam bobler av skaperglede i alle årets måneder. Inspirasjonen henter hun blant annet fra sin egen hage, hvor hun dyrker egne blomster til kreative prosjekter, eller egne spiselige vekster for å lage herlige smaksbomber på kjøkkenet. I Året i hagebyen vil hun dele sine beste tips og inspirasjon med deg!
Hvilket tips vil du gi til en som er nybegynner i hagen?
Det er lurt å plante stauder som kommer igjen år etter år. Plantene bør ha forskjellig blomstringstid, da får du et fint bed hele sesongen. Husk på både bunndekkende planter som dekker jorden men også vintergrønne planter som lyser opp i bedet hele året, også på de litt grå og triste vinterdagene.
Ta deg god tid og ikke start med for mange ulike plantesorter. Begynn med 4–5 stauder.
Hvilke ingredienser fra hagen vil du anbefale hvis du må velge en til hver årstid?
- Syrin på våren, Løvetann på sommeren, plommer på høsten og grønnkål på vinteren.
Hvilke vekster klarer du deg ikke uten i hagen? Og hvorfor?
Anemone Svan, det er en fantastisk staude, som har lang blomstringstid, fra juni helt til september. Lammøre er en bunndekkende plante som er nydelig å plantere mellom litt høyere planter, den sprer seg å dekker bunn godt. Er også glad i å ha mye bær og grønnsaker i hagen som kan nytes hele året!
Hva er det viktigste å tenke på når man skal klargjøre hagen for vinteren?
Ta vare på løvet som beskyttende og nærende kompost til bedene. Fjern ugress nå, ellers får det godt feste og vil vokse raskt til våren. Del staudene for å gi dem nytt liv og en ny start til våren. Klipp gresset en siste gang, men ikke altfor kort. Er det for langt, kan det danne seg mugg i gresset i løpet av vinteren. Noen sommerblomster, som stokkrose, prestekrage, kornblomst og valmue, kan du faktisk så om høsten. Da får de en tidlig start til våren og en tidligere blomstring!