Gjennom årene har jeg hatt varierte opplevelser i påskehøytiden – både på fjellet og i byen. Jeg må nok innrømme at jeg trives aller best i byen, når sol og vår nærmer seg! Uansett hvor jeg befinner meg er det naturlig å samle familie og venner, akkurat som ved andre høytider. Det gode måltid, et bord pyntet med det lille ekstra, hyggelig prat og felleskap er ekstra viktig for meg – det er jo disse stundene som gjør at høytidene skiller seg fra hverdagene. At små og store kan la høytider synke inn og se frem til den koselige tiden sammen – kanskje med brettspill og uten mobil – er «knall i padden», som vi sier i Bergen!
Mange drar opp på hytten i påsken, og ofte skaper det noen krav til maten man kan servere. Jeg har valgt ut noen fra boken min hvor mye kan forberedes på forhånd og tas med «halvferdig» til hytten.
Mange tilbringer mye tid ute i påsken – særlig hvis det er sol! Kjølig er det ofte allikevel, så en varmende suppe er deilig å komme inn igjen til.
Trude Drevland er tidligere politiker for Høyre og ordfører i Bergen fra 2011-2015. Hun var leder for det regjeringsutnevnte «Rådet for et aldersvennlig Norge», fra 2019-2022. Hun ble i 2019 utnevnt til honorær konsul for Georgia. I 2016 ga hun ut sin selvbiografi. Hun har deltatt i en rekke norske TV-programmer. Drevland har siden 2019 vært medlem av Kringkastingsrådet og hun er fast skribent for «Vi over 60».
Aktuell med kokeboken Trudes tradisjonsmat.
Ingredienser:
1 blomkålhode
ca. 1 ½ liter vann
1 pakke bacon i skiver eller
1 pakke baconterninger (100 gram)
100 gram kviteseidsmør
6 ss hvetemel
1 dl kremfløte
Persille
Fremgangsmåte:
Smak til suppen med salt, pepper, en dæsj smør og fløte. Ha så i blomkålbukettene. Hell suppen i suppetallerkener. Dryss bacon over i midten av suppen. Pynt med persille.
Fremgangsmåte:
Serveres med dampede grønnsaker og potetmos.
Ingredienser:
4 lammeskanker
Havsalt
Nykvernet sort pepper
2 ss smør
3 hvitløksfedd i skiver
Saft av 2 appelsiner (ca. 2 ½ dl)
1 ¼ dl tørr hvitvin
Revet skall av 1 sitron
3 ss bitter appelsinmarmelade
Ingredienser:
Frukt:
2 appelsiner
2 bananer
250 gram druer
2 røde epler
150 gram hasselnøtter
Røde cocktailbær
200 gram rosiner
Sukkerlake:
1 vaniljestang
3 dl vann
50 gram sukker
Fremgangsmåte:
Skjær topp og bunn av appelsinene. Ta av skallet og den hvite hinnen. Skjær ut skinnfrie og fine appelsinskiver.
Lake:
Er du skikkelig i siget kan du jo slå på stortrommen med en suksessterte. Bunnen kan fryses og kremen kan lagres kjølig, så denne kan du forberede god tid i forveien. Den er mektig, så du har den i flere dager – til småspising om kvelden eller til kaffebesøket dagen etter!
Påsken symboliserer høytid, skapelse av minner sammen med venner og familie og forventingen om en etterlengtet vår som kommer!
Ingredienser:
Bunn:
150 gram melis
150 gram mandler
4 stk. eggehvite
Krem:
4 eggeplommer
1 dl kremfløte
100 gram sukker
1 ts vaniljesukker
150 gram romtemperert smør
Fremgangsmåte:
Kakebunn:
Avkjøl bunnen i formen, før du tar den ut og legger den på et kakefat eller et serveringsfat.
Kremen: