Hopp til hovedinnholdet

Sånn er'n bare

Øystein Sunde har gledet det norske folk med musikken sin i mer enn 50 år. Ingen har skapt så mange låter som folk kjenner seg igjen i som han. Nå forteller journalist og forfatter Asbjørn Bakke historien om en av Norges mest populære artister. Her kan du få en smakebit fra boka!
Foto: Manuskript forlag

Prolog

Utenfor på Lambertseter reiste det nye Norge seg. Innenfor sto en bekymret guttunge. Han var åtte år, men nå følte han seg liten. Øystein satt på rommet sitt og hørte foreldrene gjennom veggen. De snakket hardt til hverandre, og for ham var det skummelt å høre på.

Kunne de ikke gi seg snart? Det var ikke ofte de trettet sånn, og han visste av erfaring at de kom til å slutte. For slitne voksne kan verbalbryting være nødvendig ventilering. For et barn kan krasse voksenstemmer høres ut som lyden av at alt rakner.

Han lovet seg selv der og da at han aldri skulle bli like alvorlig som dem. Var det slik å bli stor, kunne det like godt være.

Øystein bestemte seg for aldri å bli voksen.

Sånn er'n bare

Av Asbjørn Bakke
Foto: Manuskript forlag.
Engelsk setteren Pål fikk en sentral rolle i Øysteins gjennombruddslåt «Jaktprat». Her måler hunden og Øystein krefter på hytta ved Storsjøen på midten av 1950-tallet. Pål ble forvist fra blokka på Lambertseter, men hadde et godt liv i vinteropplag hos gode venner på Skarnes.
Foto: Bredo Diesen
Øystein i strikkejakke og med rød Höfnergitar. Resten av «sjaddåvv-bandet» The Hitch-Hikers var (f.v.): trommeslager Pål Sørensen, bassist Jo Egil Skjerven og gitarist Per Weum. (Foto: Bredo Diesen)
(Foto: fra Jørg-Fr. Ellertsens arkiv/Nasjonalbiblioteket)
Hege Schøyen steg raskt i gradene fra beskjeden sanger til komikerstjerne. I «Lufta er for alle» parodierte hun og Øystein hippe programledere i ungdoms programmet «Halvsju». (Foto: fra Jørg-Fr. Ellertsens arkiv/Nasjonalbiblioteket)