Milleniumboka som forlaget ikke ville ha
– Det gikk så fort og det var så utrolig morsomt, sier John om å skrive den sjuende boka i Milleniumserien. Etter at han hadde fått oppdraget dro han til Cuba sammen med kona og ordene nærmest rant ut. Noen ganger kunne det bli så mange som fjorten sider om dagen.
– Jeg visste helt fra begynnelsen av at jeg ville ha en James Bond-lignende og internasjonal roman fra flere av stedene jeg har bodd. Det var også første gang jeg skreiv om to karakterer som allerede fantes og som jeg ikke måtte bruke tid på å finne på og presentere, sier han. Om kvelden, mens han og kona satt på terrassen med hver sitt glass vin, leste han teksten høyt og begge var enige om at «det fløt som fasan»
Da han kom hjem noen uker seinere hadde han skrevet 220 sider, men forlaget var ikke like fornøyde. – Redaktøren sa at det var en kjempebra bok, men spurte om den kunne ha en annen handling?
John himler med øynene. – En annen handling? Boka er jo handlingen.
– Etter dette skar det seg veldig mellom oss, boka ble sendt frem og tilbake i ett og et halvt år før de bestemte seg for at de ikke ville ha den.
Aktuell med romanen Skriften i vannet. Arbeidet i 12 år som tryllekunstner og stand up-komiker før han ble forfatter. Debuterte med romanen La den rette komme inn som seinere ble filmatisert. For bare få dager siden skreiv han ferdig romanen Sommaren 1985 og snart er Rummet i jorden, som er neste bok i trilogien om Julia og Kim ferdig.
Favorittforfatter: Clive Barker.
Skriften i vannet
Jeg gleder meg til fortsettelsen. Dette var tøffe greier.
Terningkast 5! Cathrine Krøger, Dagbladet
– Hvordan påvirket det deg?
– Jeg ble selvsagt lei meg, sint og skuffet. Det var tungt å ikke få være en del av Millenium-toget, men jeg har ingen tendens til bitterhet, så jeg tok meg sammen og etter noen måneder bestemte jeg meg for å kaste om på kjønnsrollene og skrive frem to nye hovedpersoner som skulle ta plassen til Lisbeth Salander og Mikael Blomquist.
Mens det bare tok ti uker å skrive manuset til den sjuende Milleniumboka, tok det fem måneder å skrive om manuset til en historie om Kim Ribbing og Julia Malmros. – Siden man ikke har all forkunnskapen om karakterene som man har i Milleniumbøkene måtte jeg bygge om på mye. Jeg måtte passe på at man ble kjent med karakterene og skrive inn hvordan de møttes fra starten av. Men det var også mye jeg ville beholde. Jeg synes relasjonen mellom Lisbeth Salander og Mikael Blomquist kommer mer i bakgrunnen i de andre Milleniumbøkene og ville utforske dette mer.
– Har du lest Havørnens skrik av Karin Smirnoff, som til slutt ble den sjuende boka?
– Nei, og det vil jeg heller ikke.
Skriften i vannet åpner med en massakre av et midtsommernatts-selskap i Sverige. To maskerte menn åpner ild mot selskapet og dreper alle unntatt en fjorten år gammel jente. Julia og Kim blir vitne til drapene og nærmest besatt av å løse det som viser seg å være en internasjonal skandale. I beste James Bond-stil blir de viklet inn i en verden av intriger, korrupsjon, gatejakt og utro tjenestemenn.
Hovedpersonenes roller er speilvendt fra det vi kjenner i Milleniums-serien. Lisbeth Salander har blitt til den unge datahackeren Kim Ribbing og Mikael Blomkvist til den middelaldrende forfatteren Julia Malmros. Kim Ribbing har opplevd å bli mishandlet på det mest grusomme i barndommen og har hele kroppen dekket av arr fra selvskading. Julia er den vellykkede, middelaldrende forfatteren som akkurat, i likhet med John, har fått i oppdrag å skrive den sjuende Milleniumboka, og som trenger hjelp av hackeren for å gjøre romanen ferdig.
– Skreiv du inn dette for å hevne deg på forlaget?
– Absolutt ikke. Det var ikke hensikten. Jeg trodde ikke at folk skulle reagere på at jeg la inn Millenium-manuset i boka, men det ble mye styr, sier John. I følge John satte forlaget advokater på saken og truet med stevning uten at noe kom ut av det. Nå bedyrer han at alle er venner. – Sannheten er at jeg trengte en grunn til å få Julia til øya der massakren skjer, derfor passet det godt å skrive inn at hun hadde blitt refusert og at hun gråter ut i et stort tv-program før hun flykter fra Stockholm.
John brakdebuterte med skrekk-romanen La den rette komme inn, som har blitt filmatisert av Tomas Alfredson, og som handler om en gutt som blir mobbet og oversett, men som tar hevn, ikke ulikt Kim Ribbing i Skriften i vannet.
– Karakteren Kim ligner jo på mange måter på Oskar i La den rette komme inn. Bruker du erfaringen fra du selv ble mobbet som barn?
– Jeg tror at om man har hatt en slik erfaring, så er man litt såret for livet, det går ikke ut av kroppen. Jeg har kommet over dette for lengst, jeg har et godt liv og er et lykkelig menneske, men det finnes der i bakgrunnen og styrer hvilke karakterer jeg finner på, sier John og legger til at vellykkede mennesker ikke interesserer han. – Jeg bruker elementer av meg selv i alle karakterene, men også plasser jeg kjenner til. Det er praktisk fordi jeg vet hvordan det ser ut der, avslutter den produktive forfatteren.