Marta Breen anbefaler sommerlektyre
Dagbøker i utvalg (1964-2008) av Liv Køltzow
Forfatteren Liv Køltzow begynte å skrive dagbok i 19-årsalderen, og fortsatte med det gjennom store deler av livet. Dette er ikke snakk om kjedelige oppramsinger av dagens hendelser: Nei, Køltzows dagbøker har et høyere refleksjonsnivå enn som så. Vi følger henne fra naiv og kjærlighetshungrig tenåring til moden og anerkjent forfatter, med mange oppturer og nedturer underveis. Hun bruker dagboka til å prøve ut litterære tanker og ideer, og hun diskuterer hele tiden med seg selv i et forsøk på å komme fram til essensen i livet.
Marta Breen er sakprosaforfatter og journalist. Hun har bakgrunn fra RadioOrakel og har vært freelancejournalist for blant annet NRK og Dagbladet. Marta Breen er også programleder for podkasten Patriarkatet faller.
Liv Køltzow - dagbøker i utvalg 1964-2008
Utvalget følger tre tematiske hovedlinjer: Liv Køltzows litterære utvikling, hennes tanker om kvinnerollen, og hvordan hun rammes av Parkinsons sykdom. Samlet gir boken en rik beskrivelse av et kunstnerskaps opprinnelse, hvordan man blir forfatter i et gitt miljø. Utvalget kaster nytt lys ikke bare over Køltzows forfatterskap, men også over den rike litteraturhistoriske perioden det blir til i. Boka fikk kritikerprisen i 2021 for beste sakprosabok for voksne og Brages hederspris i 2021.
Usynlige kvinner av Caroline Criado Perez
Med denne boka, som snart er ute på norsk, har britiske Caroline Criado Perez skrevet en ny feministisk klassiker. Hun viser oss hvordan hele vår sivilisasjon er designet for menn. Det dreier seg om alt fra byplanlegging og teknologi, til førstehjelpsdokker og verneutstyr - alt sammen er laget med utgangspunkt i at det skal passe for en gjennomsnittlig mann. Noe som betyr at det svært ofte ikke passer til kvinner. I blant er konsekvensene skadelige, ja, til og med dødelige. Boka har fått lesere over hele verden, og den har bidratt til at stadig flere kvinner protesterer høylytt mot det faktum at mannen fremdeles regnes som normen i samfunnet.
Usynlige kvinner
Forestill deg en verden hvor mobilen er for stor for både hånden og lommen din, hvor legen din skriver ut en medisin som er feil for din kropp, hvor du har 47 % større sjanse for å bli alvorlig skadd i en bilulykke eller hvor de utallige arbeidstimene du legger ned hver uke ikke blir anerkjent eller verdsatt. Om noe av dette høres kjent ut så er det gode sjanser for at du er kvinne.
Alt fra økonomisk utvikling og helsevesen, til utdanning og offentlig politikk er avhengig av tall for at ressurser skal bli fordelt og avgjørende beslutninger skal bli tatt. Data er rett og slett grunnleggende for den moderne verden. Men fordi statistikk behandler menn som standard og kvinner som atypiske, er skjevheter og diskriminering bakt inn i systemene våre. Og kvinner betaler dyrt for denne skjevheten: i tid, i penger, og altfor ofte med livet.
Bygd på hundrevis av studier og skrevet med energi, vidd og glitrende intelligens, er Usynlige kvinner en banebrytende avsløring av hvorfor vi lever i en verden designet for menn, en verden hvor vi er programmert til å se det mannlige kjønnet som standard og ignorere eller viske ut kvinnelig erfaring.
Les denne boken og fortell meg så at patriarkatet er et utslag av min fantasi.
Jeanette Winterson, New York Times
Criado Perez prøver ikke å bevise en enorm konspirasjon, hun bruker rett og slett data som en laser for å skjære gjennom tåken av ubevisste og tankeløse prioriteringer.
The Guardian
Klubben av Matilda Gustavsson
Jeg fulgte skandalene rundt Svenska Akademien tett gjennom mediene, men denne boka klarte likevel å kaste helt nytt lys over det hele saken. Journalisten Matilda Gustavsson klarer å få fram ambivalensen og alle nyansene i den komplekse historien. Boka er sober og velskrevet, og samtidig veldig opprørende. Man tror knapt det man leser. Nå venter jeg i spenning på den planlagte filmatiseringen av Klubben.
Klubben
Han hadde vært omgitt av rykter om overgrep i årtier. Den velkjente kulturprofilen hvis prestisjefylte klubb tiltrakk seg medlemmer fra Svenska Akademien, klubben der kunstnerskap ble født og døde. 21. november 2017 ble journalisten Matilda Gustavssons reportasje om kulturprofilen publisert i Dagens Nyheter. Atten kvinner vitnet om voldtekter, trusler og trakasserier. Dette ble begynnelsen på en rekke hendelser som skulle få en av verdens tyngste kulturinstitusjoner til å slå sprekker for åpen scene. I Klubben utdyper Matilda Gustavsson sin granskning av makten i kulturverdenen og av grensen for hvor langt man kan gå i kunstens navn. Hun skriver om tiden omkring publiseringen, etterspillet der kulturprofilen blir dømt for voldtekt og om motsetningen i Akademien. Matilda Gustavsson (1987) er kulturjournalist i Dagens Nyheter. I 2016 mottok hun Publicistklubbens pris, Guldpennan, og i 2018 ble hun tildelt både Tidskriftspriset Årets journalist og Stora Journalistpriset i kategorien Årets avslöjande.