Hopp til hovedinnholdet

Marianne Smeby Strand om bokdebuten: - Tinas historie har berørt meg sterkt

Debatten om aktiv dødshjelp er overmoden, mener Marianne Smeby Strand. I boken «Tinas historie – og en mors umulige valg» får vi innblikk i en ung jentes valg om å dø, og grenseløs morskjærlighet som tøyes til det ytterste.
TekstMarianne Smeby Strand
Tinas historie
Tinas historie

Historien om Tina og moren Aud ble sterk kost også for den erfarne journalisten. I en årrekke har hun skrevet for våre største mediehus, nå har hun tatt et dypdykk inn i temaet tre av fire nordmenn er for, men politikere helst unngår.

Tinas historie

Tinas historie - og en mors umulige valg

Av Marianne Smeby Strand
Debut: «Tinas historie – og en mors umulige valg» gjør et dypdykk i tema aktiv dødshjelp, og er Mariannes debut som forfatter. Foto: Gry Traaen.
Debut: «Tinas historie – og en mors umulige valg» gjør et dypdykk i tema aktiv dødshjelp, og er Mariannes debut som forfatter. Foto: Gry Traaen.

- Tinas historie har berørt meg sterkt, og jeg vil bære den med meg for alltid. Tina var bare 29 år da hun valgte å forlate livet hun ikke orket å leve. Før hun døde, opphevet hun taushetsplikten til legen sin. Hun ville at vi skulle sette oss inn i hva det faktisk innebærer å dø etter eget valg. Tina ville at folk skulle forstå hva som i realiteten ligger bak en slik beslutning. I boken får du derfor også hele historien bak dette valget, om Tinas reise fra barnsben av, gjennom sykdom, utfordringer – og hennes valg om å dø.

Mamma Aud var med

- Mamma Aud var med hele veien, og vi to har møttes flere ganger i dette arbeidet. Aud inviterte meg inn i sitt livs vanskeligste valg, og har vist meg en tillit jeg er evig takknemlig for. Hun valgte å støtte Tina, og var med datteren hele veien, også inn i døden i Sveits. Snakk om styrke, og en morskjærlighet som tøyes til det ytterste.

Men boken handler ikke bare om Tina, understreker Strand.

- Historien til Tina går som en rød tråd gjennom boken. Dødshjelp er et vanskelig tema, og gråsonene er mange. I arbeidet med denne boken har jeg fått svar på mange av mine spørsmål. Jeg har intervjuet politikere, leger, sykepleiere, fagfolk fra ulikt ståsted, «vanlige folk», unge og gamle, som har en dyrekjøpt erfaring og en mening om et vanskelig tema.

Hvordan har det vært å gå inn i et så omstridt tema som aktiv dødshjelp?

- Det har vært krevende, men også enormt meningsfylt. Historiene og erfaringene jeg har blitt fortalt de siste par årene fra pårørende som har opplevd alt annet enn verdighet i livets sluttfase, har gjort dypt inntrykk på meg. Så er det kanskje også ett av svarene på hvorfor stadig flere nordmenn er for en legalisering av dødshjelp. Jeg tror folks egne erfaringer – og det de selv har sett hos sine nære og kjære - har bidratt til at mange frykter sin egen utgang av livet. Ikke fordi de er redde for å dø, men fordi de har sett hvor langdrygt og uverdig det kan bli, forteller Marianne. - Så er det ikke til å komme unna at jeg har en personlig erfaring, jeg også. For samtidig som jeg har gjort alle disse intervjuene, og dypdykkene i et vanskelig tema - så har min egen far ligget på sykehjemmet – nå på niende året. Han er totalt hjelpetrengende og har ikke hatt kontakt med omverden på flere år. Det er hjerteskjærende å være vitne til, og har vist meg at noen ganger er utgangen av livet så uutholdelig og så uverdig, at det er best å få slippe.'

Hva vil du at leserne skal oppnå med å lese denne boken?

Bildet av Tina og mamma Aud er tatt dagen før avreise til Sveits. Tina var svak, og tvilte helt til siste stund på om hun ville klare turen, forteller mamma Aud. Foto: Privat
Bildet av Tina og mamma Aud er tatt dagen før avreise til Sveits. Tina var svak, og tvilte helt til siste stund på om hun ville klare turen, forteller mamma Aud. Foto: Privat

- I arbeidet med denne boken har jeg merket at så fort man er over den første bøygen - så fort proppen er dratt ut - så er vi mange som har behov for å snakke om det helt grunnleggende i det å leve. Jeg tror vi som mennesker også trenger å sette ord på de vanskelige tingene i livet, ikke minst med våre nærmeste. Samtaler om liv og død, alderdom, verdighet og uverdighet i livets gang, er viktige. Jeg håper derfor boken kan åpne for gode samtaler, og at de som leser den gjør det med et åpent sinn og et varmt hjerte.

Jeg håper leserne – som meg gjennom denne prosessen – kan forstå litt mer, få innsyn fra begge sider av debatten, og kanskje bli ørlite grann klokere. Og hvem vet, kanskje du kan gjøre deg opp en mening, hvis du ikke allerede har gjort det.

Om Marianne Smeby Strand

Marianne Smeby Strand er en erfaren journalist som i en årrekke har jobbet for våre største mediehus. Hun har lang erfaring som journalist og utgavesjef, og med magasinproduksjon og reportasjeledelse.Mer om Marianne på www.strandhouse.no

Tinas historie – og en mors umulige valg er hennes første bok.