Forfatternes boktips: Kjetil Østli
I denne serien har vi spurt de som leser mest, nemlig forfatterne, om deres beste boktips.
Journalist og forfatter Kjetil Østli står bak nettstedet Harvest. I høst utgav han boka Den nye fisken sammen med Simen Sætre. Kjetil er journalist og forfatter. Han har utgitt en rekke bøker og i 2009 vant han Brageprisen for sakprosaboken Politi og røver.
Her er Kjetils lesetips:
Olav V av Tore Rem
Da jeg leste Knut Hamsun – reisen til Hitler, slo det meg hvor ekstremt god forteller Tore Rem er. Jeg vet at han er en smarting. Men det å være en god forteller er noe helt annet.
Hvem skulle trodd at fremveksten av nazistisk ideologi fortalt gjennom Hamsuns reise til nazitoppene, ble en pageturner? Rem er suveren. Morsom, skarp, smart, og med øynene festet til Fortellingen i stoffet. Nå leser jeg hans bøker om Kong Olav. Hver side har noe.
Dei døde av James Joyce
I vinter bestemte jeg meg for å kutte Netflix og vende tilbake til fysiske bøker. Hvordan skjedde det? Jo, jeg hadde, ulovlig sent, oppdaget Skald forlags klassikerserie, og jeg ble sittende å se på omslagene, kjenne på bøkene, det var som om bøkene hadde et sug i seg. Jeg la meg ned tidlig en morgen, før barna hadde stått opp, og begynte på Dei døde. En gang hadde jeg forsøkt meg på den på engelsk. Da sovna jeg. Nå våknet jeg. For en fest av en bok. Avslutningen beviser jo hvorfor Joyce er en mester, om man lurer.
Dansende bjørner av Witold Szablowski
Denne boka begynte jeg på nettopp. Jeg har så vidt kommet i gang. Men den har vel allerede fanget meg. Det er noe forlokkende med ideen, dette paradokset, hvor man i frihet lengter etter “de gode” dagene under kommunismen. Forfatteren sier uten å stave det ut på hver side at frihet ikke er noe vi har definert én gang for alle, frihet er en vedvarende diskusjon vi må ta med oss selv og samfunnet rundt oss.
The Circadian Code av Satchin Panda
Hva er vår tids løsning på kriser? Ruste opp, flere eksperter, bedre legemidler, flere psykologer, apper for bedre søvn, apper for trening, mindfulness mot stress eller roboter for bedre kommunikasjon. Det er som om vi alltid ønsker å lappe på såret – fremfor å forstå hvorfor vi fikk det såret.
Dr. Satchin Pandas råd er egentlig gratis: lev i takt med kroppens medfødte klokke.
Han spør seg: Hvorfor brer psykisk uhelse, dårlig søvn, overvekt og svak helse seg? Vår medfødte døgnrytme er hans forskningsfelt. Han forsøker å få frem at vi mennesker ikke skiller oss særlig fra dyreriket: Vi har en indre klokke, som vi tukler med når vi forstyrrer søvnen, legger oss sent, våkner for sent, spiser uregelmessig osv.