Mellom linjene, episode 5: Hva koster en krig?
Etter 20 år med NATO-tilstedeværelse, har Taliban igjen kontroll over Afghanistan. Etter at de vestlige styrkene trakk seg ut, har mange stilt spørsmålet: Var det verdt det? I podkasten Mellom linjene møter du forfatter Simon Stranger og Bjørg Gjestvang, enken etter offiseren Trond Bolle, i samtale om krigens kostnader.
Simon Stranger utgav denne høsten den kritikerroste romanen 304 dager. Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk.
Bjørg Gjestvang er psykiatrisk sykepleier, forfatter og enken etter offiser Trond Bolle. Sammen med Jon Gangdal har hun utgitt boken Trond Bolle - alles helt - min mann. Etter å ha overlevd de mest mirakuløse operasjoner, skulle Trond Bolle bare ut på et siste oppdrag for å erstatte en såret kollega. Da var det mye som ikke stemte. Flere av hans nærmeste venner advarte ham. De ante at den største fienden nå ikke lenger var Taliban, men at den erfarne offiseren selv var i ferd med å miste troen på krigen. Det siste han spurte Bjørg om i en telefonsamtale dagen før den skjebnesvangre kolonnen la ut fra militærleiren i Meymaneh, var om de to guttene deres hadde det bra, og om den vakre Hurdalsrosen hjemme i hagen sto i blomst.
Hva koster en krig? er femte episode i ARKs nye podkastserie Mellom linjene. Last ned alle episodene helt gratis der du hører på podkast.
Ei bok er alltid en del av en større sammenheng. Hvorfor vil forfatteren kaste lys på akkurat det temaet de har valgt? I podkasten Mellom linjene inviterer programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.
Vil du lære mer om dette temaet? Da anbefaler vi disse bøkene:
Den tapte krigen
TV 2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik, har skrevet en bevegende og opplysende bok om krigen i Afghanistan, der flere norske soldater ga sitt liv. I 20 år deltok Norge og NATO i en krig vi var dømt til å tape. Dette er den første norske boka som oppsummerer krigen, fra angrepet på tvillingtårnene i 2001, og frem til Taliban rullet inn i Kabul i august 2021. Fredrik Græsvik har vært tett på begivenhetene gjennom alle disse 20 årene, og beskriver dramatikken både på bakkeplan og i storpolitikken. Han har snakket med sentrale politikere, militære ledere, soldater og familier som har opplevd smertelige tap.
Trond Bolle - alles helt - min mann
Orlogskaptein Trond Bolle var Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid da han ble drept i en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010. I denne boka forteller enken Bjørg Gjestvang om hvordan det var å leve sammen med en mann som stadig gjennomførte livsfarlige oppdrag bak fiendens linjer, både som marinejeger og hemmelig agent for etterretningstjenesten. Etter å ha overlevd de mest mirakuløse operasjoner, skulle han bare ut på et siste oppdrag for å erstatte en såret kollega. Da var det mye som ikke stemte. Flere av hans nærmeste venner advarte ham. De ante at den største fienden nå ikke lenger var Taliban, men at den erfarne offiseren selv var i ferd med å miste troen på krigen.
Ingen bror får bli igjen - en beretning om Norges krig i Afghanistan
Sterk historie fra krigen i Afghanistan, sett fra afghansk side. Med nytt forord av Unni Wikan. 17 år gammel ble afghaneren Faizullah Muradi rekruttert som tolk for de norske kampstyrkene i Afghanistan. I løpet av to års aktiv tjeneste var Faizullah involvert i noen av de hardeste kampene norske militære enheter har utkjempet i landet. Han knyttet sterke bånd til sine medsoldater. Etter avsluttet tjeneste våren 2011 ble han overlatt til seg selv. Var soldatløftet «Ingen bror får bli igjen» bare tomme ord? Faizullah ble sporet opp av Taliban, som truet ham og familien på livet. Dette er Faizullahs egen historie, skrevet i samarbeid med den erfarne sakprosaforfatteren Jon Gangdal. Med nye forord av Unni Wikan og Jon Gangdal.
Havets kirkegård
Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer. Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen? Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.
Eit anna blikk
Vinner av Brageprisen for barne- og ungdomsbøker 2021.
Eg ser han for meg no: Det snør så vidt, han dreg ei hand gjennom det svarte håret. I det same gløttar han opp på meg, smiler fort, før han løftar ein liten ryggsekk ut av bagasjerommet. Har han reist så lett, må han vere ein av oss. Eit anna blikk er ei forteljing frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar, derimellom Anwar, som elskar bøker og språk og blir kalla Professoren. Ein dag flyttar Walid inn på rommet hans. Walid er Anwars rake motsetning, ein sjarmerande opprørar og glimrande fotballspelar. Gradvis oppstår eit vennskap mellom Anwar og Walid. Men kvardagen på mottaket er hard, framtida uviss: Kven av dei - om nokon - vil få lov til å bli i Noreg?
Drageløperen
Amir og Hassan vokser opp som bestevenner i Kabul. Selv om de er oppvokst side om side, lever de i to helt forskjellige verdener. Amir er sønn av en velstående kjøpmann, mens Hassan, sønnen til Amirs fars tjener, tilhører det fattige og lavtstående Hazar-folket. Hassan gjør alt for Amir, han forsvarer ham i alle situasjoner, men da Amir en dag får sjansen til å gjengjelde Hassans totale lojalitet, svikter han. Drageløperen er en gripende roman og en moderne klassiker om vennskap, svik, lojalitet og tilgivelse. «En fantastisk bok ... Dette er en av de uforglemmelige historiene som følger en i mange år ...» Isabel Allende "Uhyre velskrevet og levende berettet." NRK «Et rørende portrett av det moderne Afghanistan.» Entertainment Weekly
Kolbeinsøy
Ny mesterlig roman fra kritikerfavoritt og Nordisk råd-nominerte Birgisson. En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn som er innlagt på psykiatrisk avdeling. De begynner å snakke sammen og plukke opp vennskapstråden, men blir stadig avbrutt av den ansvarshavende sykepleieren. De bestemmer seg da for å flykte sammen, men det viser seg snart at de blir forfulgt av den sinte pleieren. Det utvikler seg til en heftig jakt som ender med at de overmanner kvinnen og reiser videre med henne bundet bak i bilen. Flukten fra sivilisasjonen blir stadig mer utfordrende, og de to vennene må søke mot avsidesliggende strøk for fortsatt å kunne være sammen. De setter de kurs mot den ytterste øya i nord som tilhører Island – Kolbeinsøy – stadig med den aggressive sykepleieren som reisefølge
Marinejeger - en norsk spesialsoldat forteller
Ingen avdeling i forsvaret er like legendarisk og myteomspunnet som Marinejegerkommandoen (MJK). For første gang forteller en tidligere marinejeger selv om livet på innsiden av avdelingen. Det er en fortelling om nådeløs utvelgelse, knallhard trening og forberedelser til hemmelige oppdrag. For første gang får vi også den nervepirrende historien om avdelingens kamp mot Taliban i Afghanistan i 2005-2006 - en operasjon skvadronsjefen Trond André Bolle senere ble tildelt krigskorset med sverd for. Marinejeger er en fortelling om blodslit, spenning og kameratskap i et helt spesielt fellesskap. Det er også en historie om å bruke ferdighetene i det sivile liv. Etter endt tjeneste har Bjerkelund brukt kunnskapen sin til humanitært arbeid. I 2014 reiste han til Afrika for å bekjempe ebolaepidemien. Marinejeger er en unik historie for alle som er interessert i livet bak kulissene i landets spesialstyrker. Det er en fortelling om at alt er mulig, hvis viljen er sterk nok.
Fra aske til jord
En bro, en uttørket elv i et øde landskap, en handelsmann som tenker over livet og en bestefar med sitt barnebarn. Nesten alt står stille. Vi befinner oss i Afghanistan under krigen mot russerne og bestefaren venter på en lastebil som kan bringe ham til gruven der sønnen arbeider. Hva gjør man når krigen raserer alt? Hvordan forteller man sin sønn at fienden har drept nesten alle. Det handler om ulevelige minner, anger, mistenksomhet og misforståelser. "Aske og jord" er en naken og poetisk skildring av hva krigen gjør med mennesket og et kraftig utfall mot en altfor utbredt likegyldighet.
Blomsten og trollet - roman
Romanen "Blomsten og trollet" utspiller seg i Afghanistan under sovjetisk okkupasjon, borgerkrig og etter at Taliban tok makten og regjerte med hard hånd fra 1996 og frem til høsten 2001, da amerikanske styrker angrep landet etter al Qaidas terroraksjon mot World Trade Center i New York 11. september samme år. Vi følger hovedpersonen Fatima fra hun er en liten pike til hun som ung kvinne og for lengst mor blir forvist av den langt eldre ektemannen og må flykte ut av landet dagen etter at tvillingtårnene i New York falt. En flerårig og dramatisk flukt ender til slutt i Norge. Romanens rystende historie er fortalt fra en kvinnes synsvinkel, der verden er rammet inn av både husets fire vegger og fysiske, kulturelle og religiøse murer som sperrer kvinner inne fra livet utenfor. Vold, overgrep og tvangsekteskap er stikkord, men også solidaritet og rivalisering kvinner imellom i en ekstrem mannskultur. Manuskriptet til denne romanen hadde ligget urørt i en skrivebordsskuff i syv-åtte år, og ble funnet frem igjen etter at Taliban gjenerobret makten i Afghanistan i august 2021. Mariam Rasouli (f. 1978) er fra Herat i det vestlige Afghanistan og kom til Norge som flyktning i 2003. Hun arbeider i dag som miljøarbeider i et kommunalt bofellesskap for unge, enslige flyktninger og asylsøkere. Hun har tidligere arbeidet i en brudesalong og som vekter, har spilt teater og vært frivillig medarbeider ved Menneskerettighetshuset i Trondheim. "Blomsten og trollet" er hennes debutroman.
Den andre siden av verden - noveller
«Faren min sa at han ville selge en av kyrene og stelle i stand bryllupet mitt, men en dag ble kua tatt av flomvannet og rev opp magen på en skarp stein. Dagen etter døde hun. For oss varslet dette ulykke. Ingen ønsket at vi skulle gifte oss.» Menneskene i Khalid Nawisas noveller er alle sterkt påvirket av kriger og maktkamp. Sovjetiske tanks invaderer en afghansk landsby og beboerne gjemmer seg i en vanntunnel. En gammel mann på flukt vil ikke forlate geita si, en annen mann blir fanget og torturert i et øde landskap og klamrer seg til et kjærlighetsbrev han kan utenat. Og i California sitter et par på McDonalds og savner sønnen som døde under USAs invasjon av Afghanistan. «Den andre siden av verden» er fortellinger om krig, flukt og eksil, og om vanlige mennesker som klamrer seg til livet. Til norsk i samarbeid med Nina Zandjani, Mehda Zolfakari, Eivind Eide Skaufjord, Elisabeth Beanca Halvorsen og Elisabeth Eide.
Sharba
Kabul, 1996. Ti år gamle Sharbas hjemby blir invadert av Taliban. Hun klarer å flykte til Norge sammen med moren, men faren blir tatt til fange og drept av Zalim Akhbar, kjent som Slakteren fra Kabul. Nitten år gammel verver Sharba seg til det norske Forsvaret, og tre år senere vender hun tilbake til Kabul som etterretningsoffiser med et brennende ønske om å hevne seg på farens drapsmann.
Voldsbruk og livsfare - norske og svenske soldaters krigserfaringer fra Afghanistan
Voldsbruk og livsfare dokumenterer norske og svenske soldaters krigserfaringer fra Afghanistan. Basert på grundige intervjuer med soldatene, tegnes et levende bilde av hvordan dramatiske krigserfaringer påvirker soldathverdagen og hvordan erfaringene fortolkes og bearbeides i etterkant - både individuelt og kollektivt. Intervjuene med soldatene tolkes gjennomgående i lys av internasjonal faglitteratur og pågående fagdebatter. Boken drøfter blant annet spørsmål knyttet til forberedelser før avreise, stressmestring, moralske dilemmaer, motivasjon, sorgreaksjoner, profesjonsidentitet og profesjonalisering av soldatrollen.
Den første sten
En storslått, klassisk roman om krigens vesen, fortalt som en moderne thriller. Troppen vi følger, møtes i Afghanistan for å tjenestegjøre under NATOs kommando. De kampklare soldatene skal ledes av danske offiserer uten krigserfaring. I maktvakuumet som oppstår, står den karismatiske Schrøder frem og innfører belønningssystemer som er hentet fra krigsspillene de slår ihjel ventetiden med. Alt de opplever, skal filmes. Med kamera på hjelmene dokumenteres soldatenes hverdagsliv og kamphandlinger for å lagres i nettskyen som et minnesmerke over de falne og de leven.de. Den parallelle virkeligheten de unge soldatene skaper, skal imidlertid vise seg å bli fatal. Merkelige hendelser begynner å ramme familiene deres i København. En dag forsvinner flere av soldatene sporløst. Er de drept, har de gått over til fienden, er de blitt terrorister? Og hvem er egentlig Schrøder? Den første sten er et intenst drama av bibelske dimensjoner, hvor det blir stadig mer krevende å skjelne mellom godt og ondt, venn og fiende, og hvor afghansk stammejustis og skandinavisk moralisme virvles sammen i en dødsdans av blodhevn. Med Den første sten har krigen i Afghanistan fått sin store nordiske roman, og norske lesere har fått en oppslukende thriller mettet med mening.