Hør vår nye podkast "Mellom linjene"
I vår nye podkast møter programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.
Ei bok er alltid en del av en større sammenheng. Hvorfor vil forfatteren kaste lys på akkurat det temaet de har valgt? I podkasten Mellom linjene inviterer programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.
Episode 1: Lesbene som banet vei
Mange av dem som har gått i front i kvinnekampen var trolig lesbiske. Men kvinnelig seksualitet var ikke noe man snakket om da mange av de viktige kampene ble kjempet. De som valgte bort det tradisjonelle familielivet, fikk en frihet få andre kvinner hadde. Forfatter Cecilie Enger har skrevet om Norges første kvinnelige redere, som levde sammen i Haugesund på begynnelsen av 1900-tallet. Hun møter feminismeforfatter Marta Breen.
Marta Breen er sakprosaforfatter og journalist. Sammen med illustratør Jenny Jordahl har hun skrevet boken Patriarkatet faller. Marta Breen har bakgrunn fra RadioOrakel og har vært freelancejournalist for NRK og Dagbladet. Hun er også programleder for den feministiske podkasten Patriarkatet faller.
Cecilie Enger har skrevet boken Det hvite kartet om Norges første kvinnelige skibsredere Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs. De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.
Episode 2: Klimakrisa - vårt catch 22
Menneskeheten er i tidenes knipe. Vi vet at vi ikke kan fortsette å brenne olje, kull og gass, men slik vi har rigget livene våre, kan vi heller ikke slutte. Denne knipa er den virkelige krisa, mener klimaforsker og Brageprisnominerte Bjørn Samset. Han møter forfatter Jostein Gaarder i en samtale om handlekraft og håp.
Bjørn Samset er aktuell med bestselgeren 2070 - alt du lurer på om klimakrisen og hvordan vi kan komme oss forbi den. Han er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Samset er aktiv fagformidler og klimadebattant, hovedforfatter for FNs Klimapanel og spaltist i Morgenbladet.
Jostein Gaarder gav i høst ut den kritikerroste boken Det er vi som er her nå. En personlig, vakker historie, et forsøk på å forstå verden, en livsfilosofi. Jostein Gaarder har hatt en enestående suksess med romanen Sofies verden, som er oversatt til 64 språk og har solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer. Gaarders rike forfatterskap av barne- og voksenbøker.
Episode 3: Jøderanet – hvordan vi alle bidro
Under andre verdenskrig ble jødene fratatt alt de eide. Hvilken rolle hadde den vanlige nordmann i dette tyveriet? Historiker og forfatter Synne Corell setter våre handlinger i direkte sammenheng med Holocaust. Vi møter henne i samtale med forfatter Monica Csango, som forteller om hvordan jøderanet har prega generasjonene etter.
Synne Corell er aktuell med boken Likvidasjonen - historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom. Gjennom nye kilder og analyser gir Synne Corell en annerledes tidslinje for forfølgelsesprosessen, og en ny forståelse av hva det norske holocaust egentlig var. Synne Corell er historiker med doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Likvidasjonen er skrevet etter et treårig prosjekt ved HL-senteret.
Monica Csango har skrevet boka Fortielser om hvordan en families tap nedarves i generasjoner og skaper savn og sorg. Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. I hennes barndom ble det jødiske knapt nevnt. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn. Det hun fant var en dramatisk og tung historie. Csango har jobbet som journalist og redaktør i 20 år. I 2005 fikk hun Amandaprisen for beste dokumentar for filmen Evig din. Hun er en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder, og hun har skrevet en rekke kronikker om menneskerettigheter, demokrati og hvordan det er å være jøde i Norge i dag.
Episode 4: Det svømmende husdyret - slik ble laksen konstruert
Den lekre laksen på sushibrettet er ikke et resultat av naturlig utvikling. Den er et konstruert husdyr, avlet fram av innovative forskere på 70-tallet. Skjønte disse vitenskapsmennene hva de satte i gang? Forfatter Kjetil Østli møter marinbiolog Fredrik Myhre i en samtale om hvordan laksen ble konstruert og følgene det fikk.
Kjetil Østli har skrevet boka Den nye fisken sammen med Simen Sætre. Boken har blitt omtalt som "Høstens viktigste sakprosabok" Østli er journalist og forfatter. Han er en av driverne bak nettmagasinet Harvest. I 2009 vant han Brageprisen for sakprosaboken Politi og røver.
Fredrik Myhre er marinbiolog som tok utdannelsen sin ved Universitetet i Bergen og leder i dag havarbeidet til WWF Verdens naturfond i Norge. Fredrik er en aktiv dykker og bruker så mye som mulig tid ved, på og under havoverflaten.
Episode 5: Hva koster en krig?
Etter 20 år med NATO-tilstedeværelse, har Taliban igjen kontroll over Afghanistan. Etter at de vestlige styrkene trakk seg ut, har mange stilt spørsmålet: Var det verdt det? Forfatter Simon Stranger møter Bjørg Gjestvang, enken etter offiseren Trond Bolle, i samtale om krigens kostnader.
Simon Stranger utgav denne høsten den kritikerroste romanen 304 dager. Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk.
Bjørg Gjestvang er psykiatrisk sykepleier, forfatter og enken etter offiser Trond Bolle. Sammen med Jon Gangdal har hun utgitt boken Trond Bolle - alles helt - min mann.