Hopp til hovedinnholdet

Bevissthet i kosmos

Del av serien
  • Pocket

  • 2016

  • Norsk, Bokmål

Bevissthet - et mysterium og en utfordring for vitenskapen. Hva vet vi? Hva er bevissthet? Vi kan kanskje være enige om at bevisstheten er det mest effektive redskapet vi har for å løfte blikket og virkelig se oss selv og andre. For å se og å kjenne på hva som foregår og hvorfor det foregår. For å reflektere og å se konsekvenser og sammenheng. Men hvor skal vi plassere menneskets bevissthet? «Inni hjernen!» sier dagens mainstream naturvitenskap. «Vanskelig å tenke på», sier humaniora. «Hmmmmm», sier diverse alternative tenkere.
Det vi vet, er at det er korrelasjon mellom bevisst opplevelse og hjerneaktivitet: Fenomenene opptrer samtidig. Men dette betyr ikke nødvendigvis at det er hjernen som skaper bevissthet. Laszlo, en ungarsk systemteoretiker og vitenskapsfilosof, som har vært nominert til Nobels fredspris to ganger, utfordrer i denne boken det etablerte synet på bevissthet. Bevissthet er muligens en grunnleggende byggestein i kosmos?
En av tekstene er hentet fra Apollon, forskningsmagasinet for Universitetet i Oslo. Der refereres det til den italienske hjerneforskeren Giulio Tonini. Tonini lanserer en idé om at det finnes «litt bevissthet» overalt i naturen, om enn i en ufattelig liten grad. Ideen bryter med våre vante forestillinger og er ennå svært usikker og omdiskutert. Denne lille boken åpner for nye måter å tenke enda større rundt bevissthet på. Kan bevissthet være en byggestein i kosmos?
Bokserien «På tvers» består av korte og små bøker som vil inspirere til å finne nye veier og mening der hvor færre går. Vi blir klokere av å gå på tvers. Boken er redigert av Henrik B. Tschudi. Den første boken i serien heter Dialog.

    Tilgjengelig i 18 butikker

    På nettlager. Sendes innen 1-3 virkedager

    • Bytt i alle våre butikker
    • Klikk og hent

    Oppdag mer